Foto: Lisen Elowsson Tosting/Sveriges Radio
Foto: Lisen Elowsson Tosting/Sveriges Radio

Böter för buskörning i Göta kanal

Åklagaren: "Båtchefen har erkänt"
1:55 min

Båtchefen på stridsbåten i Göta kanal har erkänt att han förra sommaren körde för fort flera gånger. Nu döms han till böter.

Militärbåten från Karlskrona hade varit på ett varv på västkusten och valde att åka tillbaka till östkusten genom Göta kanal.

Resan tog två dagar och personal på kanalbolaget vittnade om att stridsbåten kört alldeles för fort, vid något tillfälle 39 knop istället för fem knop. 

– Båtchefen har erkänt de här hastighetsöverträdelserna och säger att det inte bara var han som körde. Men han förstår också att det är han som är ansvarig, säger åklagaren James von Reis.

Stannar vid böter
Men ärendet går inte vidare till åtal och sjörättsdomstol. Istället får båtchefen ett strafföreläggande och böter på 5 500 kronor.

– Han ska godkänna det här strafföreläggandet först och det räknar jag med att han gör. Då är lagföringen klar och det är samma sak som om han hade fällts i domstol, säger James von Reis.

I den första utredningen som försvaret gjorde framkom att buskörningen innebar risker både för besättningen, stridsbåten, Göta kanal och människor i omgivningen. 

Tuffare bedömning vid skador
Men militärpolisens utredning visar att inga skador uppstod under stridsbåtens framfart och därför finns inga bevis för vårdslöshet i sjötrafik.

– Hade det uppkommit skador på kanalverket så hade jag gjort en annan bedömning, säger James von Reis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".