Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen.
Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen. Foto: Sten Lillieström.
ATTACKEN I STOCKHOLM

Gränspolisen nöjd med resurserna

1:34 min

Frågan om hur utvisningar ska kunna verkställas snabbare diskuteras just nu. Detta efter fredagens misstänkta terrordåd.

Den förmodade gärningsmannen som sitter anhållen har tidigare fått beslut om utvisning.

Inrikesminister Anders Ygeman har redan utlovat större resurser till polisen. Men enligt gränspolisen i region Väst så behövs inte mer resurser för att klara det uppdrag som finns. Det säger gränspolischefen Stefan Kristiansson.

 – Min bedömning är att vi kommer att klara det här på ett bra sätt, säger Stefan Kristiansson.

Förutom lokala och tillfälliga insatser vid flygplatser efter fredagens terrordåd så förändras inte gränspolisens sätt att arbeta i det här läget. Gränspolisen har rätt resurser för att klara sitt uppdrag, säger gränspolischefen Stefan Kristiansson som samtidigt säger att det alltid går att bli ännu mer effektiv.

– Man skulle alltid vilja ha mer resurser. Men vi har en relevant resurs för att klara av det här.

Kring 2 700 personer i Västra Götaland och Halland, vistas här trots att Migrationsverket eller någon domstol beslutat att de ska tillbaka till sina hemländer.

För en stor andel finns idag hinder för att de besluten ska kunna verkställas. Antingen så finns inga identitetshandlingar som hemländerna accepterar, eller så är det säkerhetsläget som sätter stopp. En viss andel lyckas också hålla sig undan trots att de kan utvisas. Kring 1 300 personer räknar gränspolisen med att utvisa i år. Och det ligger helt i linje med de krav som finns just nu på att utvisningarna ska öka, säger Stefan Kristiansson.

– Vi kommer att öka utvisningarna med kring 300 personer under detta året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".