Dan Gabrielsson, ordförande i västsveriges LO-distrikt, tycker att regeringens förändringar i a-kassan utgår från en skev människosyn. Foto: Scanpix
Dan Gabrielsson, S-politiker och distriktets LO-ordförande, välkomnar beslutet om vinster i välfärden. Foto: Scanpix Foto: Scanpix

Dan Gabrielsson - en av S-kongressens vinnare

1:23 min

Idag avslutas socialdemokraternas kongress i Göteborg.
En av kongressens mer nöjda deltagare är Dan Gabrielsson från Falköping

Socialdemokraternas beslut om att begränsa vinster i välfärden ser han som en seger eftersom han i 20 år tillhört de som varit motståndare till vinster inom vård, skola och omsorg.

– Efter 20 års kämpande har vi lyckats få frågan att svänga så att vi faktiskt kan bromsa upp vinster i välfärden, säger han.

Socialdemokraterna har på sin kongress bestämt att utreda ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt inom vård, skola och omsorg. Dan Gabrielsson som också är LO-distriktets ordförande, tycker att de flesta vårdföretag gör så gott de kan, men han vill stoppa den minoritet som han menar gör vinster på bekostnad av vårdkvalité:

– Det stora problemet är att vi betalar över sex miljarder i vinster årligen, de pengarna skulle kunna användas bättre, menar han.

Frågan är vad det konkreta förslaget blir. Ett tidigare förslag på en avkastning på maximalt cirka sju procent på det bokförda operativa kapitalet fick mycket kritik. Man menar att med ett så lågt vinsttak blir det omöjligt för företagen att bygga en buffert som behövs om intäkterna minskar.
Men Dan Gabrielsson tror att hans parti kommer att gå till val med ett förslag på ett vinsttak som ligger i närheten av sju procent:

– Vi hittar nog en kompromiss någonstans där, och som vi kan gå till val med 2018, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".