Karta över antalet antibiotikarecept per 1000 invånare och år 2012 och 2016 i Västra Götaland.
1 av 2
Foto: Källa: Antibiotikaresistens Patientsäkerhetsberättelse 2016, Regionala Strama Västra Götalandsregionen
Stapeldiagram över antibiotikaförskrivning i Sverige.
2 av 2
Foto: Källa: Antibiotikaresistens Patientsäkerhetsberättelse 2016, Regionala Strama Västra Götalandsregionen

Mer antibiotika på sjukhusen

2:57 min

Minskningen av den totala antibiotikaanvändningen i Västra Götaland fortsätter, men ökar på sjukhusen. Det visar en rapport från Strama

Enligt de senaste rapporterna från Strama, samverkan mot antibiotikaresistens,  minskar antibiotikaanvändningen i Västra Götaland, men takten har avstannat något.
Däremot ökar förskrivningen på sjukhusen och dessutom ökar det bland de allra yngsta barnen.

Fortfarande så har Västra Götaland den lägsta antibiotikanvändningen bland storstadsområdena.

– Det som framförallt är oroande är den ökande resistensutvecklingen, och den går snabbare på våra sjukhus än i samhället, säger Christina Åhrén regionläkare, docent och ordförande för Strama i Västra Götaland.

Bakterier, som till exempel orsakar allvarliga urinvägsinfektioner och som utvecklar motståndskraft, resistens, mot antibiotika är ett växande folkhälsoproblem och som orsakar ökad sjuklighet och är svårt och dyrt att behandla.

Eftersom just användningen av antibiotika också är kopplad till spridningen antibiotikaresistenta bakterier måste användningen minska. 

Målet för hela landet är att få ner antalet recept till 250/1000 invånare och år. 2012 skrevs över 400, uppemot 500 recept på vissa ställen i Västra Götaland.
Senaste månadsrapporten för Västra Götalandsregionen fram till 1 april 2017, visar 303 recept per 1000 invånare.

För de riktigt små barnen, upp till fem år, har  användningen efter en dramatisk minskning, ökat sista året. Det är oklart varför, men kan ha med att det varit en säsong med många luftvägsinfektioner till exempel, säger Christina Åhrén.

Idag vet man att till exempel luftrörskatarr inte kan botas med antibiotika därför skrivs det inte ut heller, och det gäller att all sån kunskap sprids Christina Åhrén

Det skrivs färre recept inom primärvården, däremot ökar det på sjukhusen, och det beror troligen på att patienterna där är sjukare. 

– Dels har vi mer avancerad sjukvård med transplantationer, operationer och cancerbehandlingar, och så har vi ju haft neddragningar av vårdplatser och då blir det per automatik de allra sjukaste som får plats, säger Christina Åhrén.

Användningen måste ner för att hejda spridningen av antibiotikaresistenta bakterier. Därför planerar man, enligt Christina Åhrén, att som primärvården gjort införa kontaktläkare också på sjukhusen som håller koll på antibiotikaförskrivningen.
Dessutom vill man utöka verksamheten med så kallade antibiotikaronder på sjukhusen där man närmare granskar användningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".