El-fel bakom ambulansbrand

Den Volvo-ambulans som började brinna förra veckan har nu analyserats färdigt av haverikommissionen. De kommer fram till att branden troligen startade i en elinstallation i instrumentbrädan.
Det var i fredags som en ny Volvo-ambulans började brinna utanför Skövde. De två ambulansförarna lyckades kasta sig ur bilen och eftersom ingen patient fanns i den var det ingen som skadades. Den utbrända ambulansen skickades till Volvo i Göteborg för att företagets egen haverikomminsion skulle analysera den, och det är den utredningen som nu är klar. Kommissionen konstaterar att det är svårt att säga exakt vad som orsakade branden - det fanns helt enkelt för lite kvar av den för att man ska kunna säga det. Istället har man tittat på en annan likadan ambulans och då har man kunnat konstatera att en kommunikationsutrustning som har installerats efter att bilen levererats från Volvo inte är riktigt gjord. Kablar och säkringar har monterats på ett sätt som skulle kunna orsaka en kortslutning. Västra Götalandsregionen har 20 ambulanser av samma Volvo-modell. De har stått stilla sedan branden i fredags och kommer att undersökas innan de används igen. Därefter kommer även regionens övriga ambualnser att kontrolleras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista