skaraborgs sjukhus
Lene Lorenzen vid Vårdförbundet vittnar om att medlemmarna känner stor oro inför sommaren. Foto: Linnéa Frimodig / Annelie Hüllert Storm / Sveriges Radio

90 vårdplatser stängs på Skaraborgs sjukhus

1:42 min

Det saknas just nu 200 personer inför sommaren på Skaraborgs sjukhus. Som läget ser ut stängs 90 vårdplatser till en följd av personalbristen.

Vårdförbundets medlemmar menar att situationen är ohållbar, det säger
Lene Lorenzen, förtroendevald på Skaraborgs sjukhus.

– Man är orolig, man har ont i magen och känner tryck över bröstet. Man pratar mycket sommar och undrar hur det ska gå. 

Personalen har erbjudits upp till 32000 kronor extra om de väljer att skjuta upp hela sin semester, men få kommer att nappa tror Lene Lorenzen.

Man har ont i magen och känner tryck över bröstet

Att det i april saknas 200 personer, samtidigt som sjukhuset planerar stänga 90 vårdplatser i sommar, upplever hon som ett allvarligare läge än tidigare.

– Vår erfarenhet är att det är värre. Jag har svårt att tro att man hittar en hållbar lösning. 

Hur kommer det märkas för patienterna i sommar?

– Längre väntetider, stressig personal, du får ligga på avdelningar där du inte borde. 

Konkurrensen om personalen är tuffare än någonsin. Med en ingångslön på 24500 kronor för nyutexaminerade sjuksköterskor är Skaraborgs sjukhus ingen attraktiv arbetsplats, enligt Vårdförbundet. Nu gäller det för sjukhuset att vara kreativa, menar Lene Lorenzen.

Hon tycker att sjukhuset kan erbjuda boende eller erbjuda resekostnader för anställda som pendlar.

– Kom till oss så betalar vi dina studielån i en tioårsperiod. Man måste va kreativ för att få folk att förstå att det här är en riktigt bra arbetsgivare, för det är en bra arbetsgivare. 

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".