Jecko och Jessie posar för kameran.
Jecko och Jessie eller Joachim Assarsson och Karin Odermatt som de egentligen heter. Foto: Pressbild.

Årets Tôrparpris går till humorduo

0:40 min

2017 års Tôrparpris tilldelas Jecko och Jessie från Vrickade teatern från Härjevad och Affekt film från Trollhättan. De får 25 000 kronor i stipendier till minnet av underhållaren Mats Ljung.

För 16:e gången delas Tôrparpriset ut till minne av Skaras store underhållare Mats Ljung, som avled 2001. I år går priset till artistduon Jecko och Jessie och dessutom till Affekt film som får 25 000 kronor vardera.

– Man blir pillemarisk, som ett litet barn. Man blir jätteglad, det går inte att beskriva, säger Joachim Assarsson som tillsammans med Karin Odermatt driver Vrickade teatern.

Artistduon Jecko och Jessie utgör Vrickade teatern med utgångspunkt i Härjevad utanför Lidköping och blandar humor med akrobatik och tricks. Under åren har de gjort en rad program för barn och ungdomar i TV och dessutom ger de föreställningar på hemmaplan.

– Det är stort att människor som ser en gillar vad man gör. Men när branschen blir imponerad och ger bort ett pris, då blir man ännu mer tagen och rörd och kärleksfull, säger Joachim Assarsson.

Affekt films senaste film Tjuvjägaren – berättelsen om Lasse i berget och hans fru Inga – hade premiär förra året och blivit hyllad.

– Att bli uppskattad på detta sätt är otroligt trevligt. Vi brinner för Skaraborgs historia och att få uppmuntran utifrån gläder oss naturligtvis enormt, säger Johan Fågelström i Affekt film i ett pressmeddelande.

Utdelningen av stipendierna kommer att ske på Skarakvällen den 26 juli då bland annat Robert Wells kommer att finnas på plats.

Tidigare stipendiater Tôrparpriset

Mikael Riesebeck
Åsa Fång
Per Andersson
Sofia Hedström/Anders Nystedt
Linda Bengtzing/Johan Randén
Johanna Abrahamsson/Tobias Persson
Björn Gustafsson/Viktor Morell
Jeanette Capocci/Charlies Teater i Skara
Jessica Heribertsson
Elisa´s/Solstrålarna från Götene
Filip Johansson/Timoteij
Simon Ljungman/Hanna Fahl
Carina Bergfeldt/Petter Bristav
Elina Stridh
Sebastian Freij och
Jonathan Borg/Klas Wiljergård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".