Parkering i Lidköping
Delade meningar om planer på bostäder och parkeringshus. Foto: Calle Sundblad

"Är inte AB Bostäders uppgift att hjälpa privata aktörer"

1:35 min

Planerna på att bygga bostäder och 300 nya parkeringsplatser i centrala Lidköping får kritik av Lennart Svensson. Kommunledningen svarar.

Han är styrelseledamot i kommunägda AB Bostäder. Han menar att privata företag gynnas samtidigt som det kommunala bostadsbolaget får ta en stor risk:

– Det är inte AB Bostäders uppgift att hjälpa privata aktörer att genomföra stora satsningar, säger Lennart Svensson.

Entré Syd är ett projekt där flera framträdande företagare i kommunen ingår.
Det är upplägget med det kommunala bostadsbolagets roll som Lennart Svensson är mycket kritisk till. Totalt sett kan projektet med parkeringsplatser och nya bostäder kosta 200 miljoner kronor - eller kanske ännu mer.
Men så fort projektet kan generera lönsamhet ska AB Bostäder dra sig tillbaka. Det kan skada AB Bostäder, menar Lennart Svensson:

– Vi behöver en risk- och konsekvensanalys, och det borde även ägaren, kommunen, vara intresserad av.
Han har inget emot satsningen som sådan, men menar att ett kommunalt bolag här tar stora risker i ett projekt som i slutänden enbart gynnar privata aktörer. Lennart Svensson varnar för att notan kan bli hög dels för AB Bostäder men främst för Lidköpings kommun.

– Det kommer att bli mycket pengar för den som ska nyttja p-platserna. Det blir kommunen som får stå för den stora delen av notan. Det handlar om x antal miljoner, men hur mycket, det kan jag inte svara på.

Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall skriver i ett SMS till P4  Skaraborg att han anser att Lennart Svensson ägnar sig åt spekulationer, och oppositionsrådet Bertil Jonsson (M) säger att frågan om AB Bostäders roll avgörs slutligt i kommunfullmäktige.

Han säger sig ha förståelse för Lennart Svenssons åsikter, utan att för den skull säga att han delar hans åsikter.

– Frågan avgörs i fullmäktige, det är inget som enbart styrelsen beslutar om, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".