Vättern
1 av 2
Aktionsgruppen vill ha mer kartläggning av PFAS-gifterna i Vättern. Foto: Christopher Johansson / Sveriges Radio
Christer Haagman
2 av 2
Christer Haagman oroas av PFAS-förekomsten i och omkring Vättern. Foto: Tomas Ek

Kräver att försvaret kartlägger PFAS-gifter vid Vättern

1:19 min

Efter senaste tidens uppmärksamhet kring läckage av giftigt släckskum i Ronneby kräver Aktion Rädda Vättern att försvaret agerar när det gäller eventuellt läckage till Vättern från Karlsborg.

Aktionsgruppens Christer Haagman menar att utsläppen av så kallade PFAS-ämnen måste tas på allvar:

– Röding, sik och öring innehåller förhöjda halter av PFAS-ämnen, det visar mätningar från 2012, och det indikerar att det varit utsläpp.

Sveriges Radio berättade nyligen om det som kallats den största miljöskandalen någonsin när försvarets brandsläckskum förgiftade dricksvattnet i Ronneby kommun för tusentals invånare.

 Brandövningar vid flygflottiljen i Kallinge i Blekinge ledde till att dricksvattnet för 5 000 personer stängdes av när prover visade för höga halter av PFAS i blodet hos vuxna och barn. 

PFAS-ämnen finns inte bara i brandskum utan  i en mängd olika produkter, t ex kosmetika och träningskläder. Efter dricksvattenskandalen i Blekinge visar en kartläggning på många, nya tänkbara källor till utsläpp.

Kring flygplatsen i Karlsborg har samma skum använts, och i en rapport från 2015 berättas att PFAS-ämnen hittats i grundvattnet både i nya och gamla brandövningsområdet.
PFAS-ämnen betraktas som cancerframkallande och kan i princip inte brytas ned. Aktionsgruppen vill att Försvarsmakten agerar för att skydda dricksvattnet i Vättern:

– För det första vill vi att de genomför undersökningen fullt ut och kommer fram med ett åtgärdsprogram så att läckaget upphör. För det andra anser vi att man inte ska öva med det här brandsläckskummet tills man antingen hittar en annan plats eller byter ut det mot skum som inte innehåller den här typen av gifter, säger Christer Haagman.

I Ronneby har giftskandalen lett till att 170 personer stämmer vattenverket för att ha levererat giftigt vatten. Just vem som har det juridiska ansvaret för utsläppen - försvaret eller någon annan - är inte helt enkelt att svara på.

I artikeln här intill kan du läsa frågor och svar från försvarets miljötillsynsenhet om PFAS-läckaget i Karlsborg. 

Frågor och svar om PFAS-läckage i Karlsborg och Vättern

Generalläkaren är en instans som kontrollerar att Försvarsmakten följer lagar och andra föreskrifter som gäller miljö- och hälsoskydd. Malin Höök arbetar på tillsynsavdelningen och svarar via mejl så här på våra frågor:

Aktionsgruppen Rädda Vättern kräver att Försvarsmakten stoppar användning av släckskum med PFAS i karlsborg. Hur ser ni på det kravet? 

– Föroreningen har redan skett med ett skum som inte används längre. Det finns övningsskum inom försvaret som ej innehåller PFAS. Försvaret och FMV (försvarets materielverk) försöker hitta alternativa ”skarpa” skum utan PFAS som kan klara flygsäkerhetsreglerna som styr kring hur räddningsberedskapen ska se ut vid flygplatser.

 Karlsborg och Bottensjön, och närheten till Vättern, får aktionsgruppen att känna oro för utsläpp och kvalitén på dricksvattnet i sin förlängning. PFAS har hittats i Vätterfisk 2012. Kan du förstå den oron?

–  Absolut, därför måste länsstyrelsen som har helhetsgreppet över sjön samordna provtagning och tillsyn över alla olika utsläppskällor till sjön. Det finns ju många andra föroreningar också som påverkar dricksvattenkvaliten.

Aktionsgruppen hänvisar till den omskrivna situationen i Kallinge/Ronneby. Hur ser du på att jämföra den situationen med PFAS-läget för Vättern?

– Den info vi har är att i detta fall har föroreningen i Karlsborg inte rört sig iväg på samma sätt som i Kallinge.

Man har ju hittat PFAS-ämnen i Karlsborg på mer än en plats, enligt en rapport från 2015. Hur tolkar ni de fynd som gjorts i relation till människors hälsa i området?

– Livsmedelsverkets toxikologer är de som bäst kan avdöma hälsoriskerna i samband med vatten och fisk.

 Rapporten från 2015 föreslår åtgärder i form av förstärkt kontroll av ev läckage. Har några sådana åtgärder genomförts och i så fall vilka?

– Försvarsmakten arbetar vidare med Karlsborg. De får utveckla svaret.

Tomas Ek
tomas.ek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista