Obevakad järnvägsövergång i Lyrestad.
Grannar har under många år oroat sig över den obevakad järnvägsövergång i Lyrestad. Under tisdagen omkom en person när ett tåg kolliderade med en bil. Foto: Linnéa Frimodig
LYRESTAD

Efter dödsolyckan - grannar vill ha bevakad järnvägsövergång

1:56 min

Dödsolyckan i Lyrestad under tisdagskvällen skedde vid en obevakad järnvägsövergång.

Strax innan klockan sex på tisdagskvällen körde ett tåg på en personbil vid en järnvägskorsning norr om Mariestad. En man i bilen omkom, och ytterligare en person är skadad. 

Hör mer: Trafikverket om järnvägsövergången

Polisen säger att det var en kraftig kollision där bilen släpades ett antal meter efter kollisionen med tåget.

Ingalill Stigsson bor sen många år tillbaka mittemot vägen där olyckan skedde och åker ofta över den obevakade järnvägsövergången.

– Det är väldigt tragiskt, man har alltid varit rätt för att något ska hända. 

Hur har man funderat genom åren på järnvägen?

– Man har funderat många gånger, och när barnen var små lärde man sig tidtabellen. Det är en oro för många. 

Tåget tutar när det närmar sig samhället men Ingalill Stigsson önskar att en bom eller ljussignal ska bevaka övergången. 

– Kan det hjälpa till att rädda någon från en olycka är det värt allting. Man vill ju inte att någon ska råka ut för en olycka och att sådana här tragedier ska behöva hända. 

Det finns ungefär 150 obevakade järnvägsövergångar längs med Kinnekullebanan och säkerheten bygger på hur mycket bilar och tåg som trafikerar de olika övergångarna.

– Vi försöker arbeta fram lösningar som ska öka säkerheten hela tiden men vi kan inte nå alla järnvägsövergångar så vi får prioritera. Den här övergången har lite trafik, säger Mats Tapper, åtgärdsplanerare på Trafikverket i Göteborg.

Vad finns det för alternativ för den här övergången?

– Att det finns underlag för att sätta dit bommar, ljud och ljussignal eller att man bygger en ersättningsväg för säkrare övergång. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".