MARIESTAD

Sista arbetsdagen för 200 Electroluxanställda

1:25 min

Electrolux produktion i Mariestad är till ända efter nära sju årtionden. All tillverkning av kyl och frys har flyttat till Nyiregyhaza i Ungern och de sista anställda har tömt sina skåp.

P4 Skaraborg träffar flera anställda som beskriver sina känslor. Peter Aronsson är en av de lyckligt lottade som erbjudits nytt jobb på Electrolux reservdelslager.

– Det är en epok som går i graven, säger Peter Aronsson som jobbat över 30 år i företaget. 

Igår kväll deltog många i en avslutningsceremoni där gänget han jobbat med sågs för kanske sista gången. När man vet att det är slut kommer minnena, säger Peter Aronsson

– Det kändes konstigt, overkligt, känslosamt. Jag känner med de som inte har fått nytt jobb, samtidigt är jag glad för egen del.

Även Anette Legendi har jobbat länge i företaget. Inte heller för henne betyder Electrolux flytt av produktionen att hon blir arbetslös.

– Det kommer bli ett lagerarbete istället för det monteringsjobb som jag haft tidigare, säger Anette Legendi.

Produktionen av vitvaror har anor från 50-talet i Mariestad. I mitten på 90-talet hade Electrolux 1500 anställda och var ortens största arbetsgivare. Idag är det cirka 200 kvar som slutar, varav 50-talet går ut i arbetslöshet.

En del av utrustningen och lokalerna övertas nu av ett nystartat bolag, Prodma, som tar över kring 60 anställda för att producera bland annat överskåp till kyl- och frys för Electrolux räkning. 

Dessutom får alltså ett 40-tal nya jobb i Electrolux reservdelslager som ska flytta från Torsvik till Mariestad.