Tibro kyrkokör, Hjo kyrkokör
Tibro och Hjo kyrkokör samlades i skogen bakom Jubberud, en bit från Tibro, under lördagen för att spela in en musikvideo till en nyskriven konsert "A tale of a Grail" som kommer att uppföras under två tillfällen i maj. Foto: Lovisa Hansson

Medeltidsinspirerad filminspelning utanför Tibro

2:21 min

Hästar och ryttare i riddarutstyrsel, en kör i blå kåpor och en drönare surrandes över huvudet. Så såg det ut i lördags när två kyrkokörer slog ihop sina påsar för att spela in en musikvideo.

Under lördagen rådde det febril aktivitet utanför Tibro där Eneskogens gamla skola brukade stå, då ett tjugotal körmedlemmar tillsammans med två ryttare skulle spela in en film som ska väcka intresse för två konserter i mitten av maj. 

Mauricio de Carvalho, som har skrivit musiken till konserten, berättar att konceptet för musikvideo är inspirerat av hur det såg ut i England under medeltiden. 

– Men det är en ganska generisk bild eftersom det var flera platser i Europa som liknade varandra under samma period. Vi har utgått från vår egen fantasi också, så det blir en idealiserad bild av medeltiden. 

Förra året började Mauricio de Carvalho att tonsätta sina musikaliska idéer som senare resulterade i den nyskrivna konserten "A tale of a Grail" – som på svenska blir "En berättelse om en Graal". Hans fru, Jenny de Carvalho, tyckte att musiken skulle passa för en kör och skrev en text till musiken. Eftersom de båda är fascinerade av berättelserna om Riddarna av runda bordet så blev det temat för konserten. 

– Den består av fem delar, en prolog och en epilog och sedan tre satser som följer tre olika riddare i deras sökande efter Graalen, säger Mauricio de Carvalho. 

I ett samarbete mellan Hjo och Tibro kyrkokör kan intresserade höra det nyskrivna verket under två tillfällen i maj. 

– Den första konserten blir lördag den 20:de maj i Hjo kyrka och sedan under söndagen dagen efter i Kyrkefalla kyrka, säger Jenny de Carvalho. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".