Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sebastian Häregård i tingsrätten
Sebastian Häregård i tingsrätten Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Unik rättegång för Sebastian och DO
2:21 min

14-årige Sebastian sitter i rullstol och har svårt att ta sig in och ut ur lokalerna på sin skola. I dag hålls en unik rättegång där Diskrimineringsombudsmannen stämt Vara kommun.

– Jag är en glad kille och gillar att vara ute...

I rättssalen sitter Sebastian Häregård tillsammans med Diskrimineringsombudsmannens jurister och mittemot sitter kommunjuristen på Vara kommun. Idag har Sebastian med egna ord fått beskriva hur bristerna på skolan påverkat hans vardag. Det handlar om ramper utan skyddsräcken, för brant lutning och om avlastningsytor precis utanför dörrarna som är för små.

– På avlastningsytan vid dörren har jag ramlat baklänges. Jag var stressad och hann inte in genom dörren och rullstolen åkte bakåt istället, förklarar Sebastian och visar på bilder från skolans ramper. 

Bristande tillgänglighet tillkom i diskrimineringslagen från årsskiftet 2015. Målet som prövas idag i Skaraborgs tingsrätt är det första som DO väljer att driva rättsligt och utfallet kommer därför ha stor betydelse. 

– För Sebastians del hoppas jag på upprättelse, men i stort tänker jag det här kommer få stor betydelse för hur man ska tolka bristande tillgänglighet, säger Anna Rosenmüller Nordlander som representerade DO i rätten idag.

Christoffer Jensen är kommunjurist i Vara kommun: 

– När kommunen har blivit uppmärksam på att det är problem så har vi vidtagit åtgärder, säger han. 

En del som spelat in är att framtiden för Nästegårdsskolan varit osäker och därmed har man avvaktat med renovering av lokalerna. 

Vara kommun bestrider att de diskriminerat 14-årige Sebastian och är inte beredda att utge det skadestånd på 75 000 kronor som DO krävt. Idag har de båda parterna pratat om tillgänglighetsplaner, åtgärder och besiktningar som gjorts och inte gjorts. För 14-årige Sebastian handlar det om att känna sig trygg och må bra när han är i skolan. 

– Jag mår dåligt. Man känner sig inte lika mycket värd, säger Sebastian i rättssalen. 

Skaraborgs tingsrätt meddelar dom i det här målet den 24 maj. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".