Militärfordon kör.
1 av 2
Patruller på väg hem till basen i Mali. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
Svenska flaggan.
2 av 2
Soldaterna har sin bas på Camp Nobel. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska soldater skadade i attack i Mali

1:51 min

Granatbeskjutning har riktats mot den svenska förläggningen söder om Timbuktu i Mali. Flera svenska soldater har skadats lindrigt. En soldat från en annan nation har dödats.

Lyssna: P4 Dokumentär - Elitsoldatens resa

Attacken riktades till stor del mot den svenska delen av förläggningen, där trupper från flera olika nationer håller till. Flera explosioner inträffade.

Försvarsmaktens presschef Philip Simon säger till Ekot att totalt tre svenska soldater är skadade. 

– Vi har en soldat som är skadad av glassplitter och som omhändertas av vårdpersonal. Sen har vi ett par soldater som har andats in rök i samband med släckningsarbete på en annan nations campområde, och de undersöks nu också av sjukvårdspersonal, säger Simon till Ekot.

 AFP uppger att en soldat har dödats och nio skadats, varav fyra allvarligt, i attacken i dag. Deras identiteter är inte fastställda. Uppgiften bekräftas i ett uttalande från FN.

Svenska försvarsmakten säger till Ekot att de inte har uppgifter om att en FN-soldat ska ha dödats under attacken

Det svenska bidraget till Minusma-insatsen är ett underrättelseförband och det förband som för närvarande är på plats kommer från regementet P7 i Skåne.

Minusma är FN:s för närvarande farligaste uppdrag. Fram till och med mars i år har 116 av dess personal dödats, varav 72 i olika attacker och dåd. Övriga har dött i bland annat sjukdomar och olyckor.

I norra Mali pågick ett uppror 2011-2012, innan en fransk truppinsats satte stopp för det, men det har inte blivit lugnt. Attackerna i landet är ofta islamistiskt motiverade. Men norra Mali är också klassisk mark för smugglare av narkotika och cigaretter och många kriminella gäng är aktiva där.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelar via sin pressekreterare att de inte har någon kommentar om situationen i nuläget.

Huvudansvarigt förband för insatsen är P 7 Revingehed utanför Lund. Däremot deltar även soldater från andra förband i insatsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".