Roger Andersson och Jesper Pihlemark var några av besökarna när Katagården invigdes på söndagen
1 av 3
Roger Andersson och Jesper Pihlemark var några av besökarna när Katagården invigdes på söndagen Foto: Linnéa Frimodig
Utgrävning Varnhem
2 av 3
Utgrävningen i Varnhem har fått en överbyggnad Foto: Linnea Frimodig/P4 Skaraborg
Invigning av Kata gård
3 av 3
Invigning av Kata gård i Varnhem Foto: Linnea Frimodig/P4 Skaraborg
VARNHEM

Vikingakvinnan Kata har fått ett eget turistmål

0:55 min

En mäktig kvinna från vikingatidens slut har fått ge namn åt en ny satsning från Västergötlands museum. Det handlar om Kata gård i Varnhem som invigdes idag.

Vid utgrävningar i Varnhem hittades ett välbevarat skelett efter en kvinna, Kata, som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet. Kata har rekonstruerats i form av en docka i full storlek. 

Nu kan besökare se utgrävningsplatsen som fått en överbyggnad i Varnhem och lära mer om vikingatiden i Västergötland och om människorna som bodde här för 1000 år sedan.

– Det är coolt och fint att man engagerar sig så här, säger Jesper Pihlemark som besökt utgrävningen flera gånger. 

 Samtidigt startar Västergötlands museum i Skara en utställning om Kata och hennes make Kättil som bygger på fynden från utgrävningen.

Katas grav är en murad kalkstenskista från mitten av 1000-talet. Läget precis intill kyrkoruinen vid Varnhems klosterkyrka på norra sidan, den fina kistan och runstenen ger tydligt besked att Kata tillhörde samhällets elit, enligt Västergötlands museum.

Det välbevarade skelettet efter Kata visar att hon var 160 cm lång och man har kommit fram till att hon dog i 30-års åldern.

Med hjälp av DNA-teknik och andra analyser har modellskaparen Oscar Nilsson byggt fram en ansiktsmodell av vikingakvinnan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".