Stig Timmerborg
Handlaren Stig Timmerborg har märkt av att många kommer till hans butik och vill betala med de mynt som sista juni blir ogiltiga. För ungefär en månad sedan var han tvungen att införa en begränsning på hur stor summa kunderna får betala med de snart utdaterade mynten. Foto: Privat

Svårt att bli av med gamla mynt

2:19 min

Just nu försöker många använda upp sina gamla mynt som kommer att sluta gälla – men det är inte alltid så lätt att bli av med dem.

Bytet från de gamla till de nya sedlarna och mynten startade 2015. Och nu när det är knappt två månader kvar innan de gamla 1-, 2- och 5-kronorna slutar gälla som betalningsmedel så är det många som försöker försöker handla upp sina mynt i affärer.

Detta hindras av att butiker har rätt att begränsa antalet mynt som de tar emot och har lett till att många undrar om butiker verkligen kan neka till att ta emot mynt som i alla fall fram till sista juni fortfarande är ett giltigt betalningsmedel. 

– Ja, det får man. Det är upp till varje butik att bestämma, bara man tydligt talar om vad som gäller genom att sätta upp en skylt till exempel i butiken, säger Leif Gustavsson, på Riksbanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".