sjukvård
Foto: Claudio Bresciani/TT

Så ska vården i Västra Götaland förändras

1:18 min

Det handlar om att bygga ut den "nära vården", koncentrera specialistvården till få sjukhus och att satsa mer på så kallad digitalvård.

På tisdagen presenterade regionstyrelsen en bred politisk överenskommelse om hur vården i Västra Götaland ska förändras framöver - och förhoppningsvis lösa en stor del av de problem man dras med i dag.

– Patienterna har svårt att komma till och vi använder inte våra resurser på ett bra sätt, sa regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) efter en presskonferens i Vänersborg på tisdagseftermiddagen.

En av lösningarna är att politikerna vill att mer vård ska ske utanför sjukhusen.

– Genom hemsjukvårdsteamen har vi sett hur vi kan ge en bättre vård till våra medborgare. Då vill vi gå den vägen. Vi har börjat väldigt fint i Lidköping och vi håller på att rulla ut det i hela regionen, säger Magnusson.

Det här är alltså ett strategistkt beslut. Vad det får för praktiska konskekvenser på olika sjukhus och vårdinrättningar bestäms i ett senare skede, men klart är att det kommer att ske en större koncentration av specialistvård till vissa sjukhus och att man ska använda digitala kontakter mellan patienter och vårdpersonal i större utsträckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".