Gömda
Huvuddelen av de personer vi mött berättar om psykiska problem. Foto: Olivia Ochoa
#gömdisverige

Så här lever de gömda vi pratat med

Sveriges Radios reporternätverk har träffat personer som lever gömda. De vi haft kontakt med har alla sökt asyl i Sverige och fått avslag med beslut om avvisning eller utvisning, men valt att stanna kvar.

Reportrar på 19 av landets P4 kanaler har träffat sammanlagt 84 personer som lever gömda. 52 män och 32 kvinnor. Åtta personer är under 18 år. 

Albanien, Afghanistan och Irak är vanliga länder där de vi träffat kommer i från. Personer från Afrika, Sydostasien, Sydamerika samt Balkanhalvön förekommer också. 

Förföljelse, dåliga förhållanden och död är det som väntar i hemlandet. De flesta (75 av 84) person som vi pratat med svarar något av de alternativen på frågan om varför man stannar kvar i Sverige trots beslut om avvisning eller utvisning. 

Hur man bor varierar. En del är inneboende hos familjer och vänner. En del bor med andra gömda. Vissa har fått hjälp med boende genom frivilligorganisationer och privatpersoner.

Svartjobb förekommer inom flera branscher. Av de vi har pratat med uppger 33 personer att man arbetat svart inom bygg, städ, restaurang och bilbranschen. Pengar, mat och kläder får man även genom välgörenhet från privatpersoner eller organisationer. 

Huvuddelen av de personer vi mött berättar om psykiska problem. Sömnproblem, oro, stress och ångest men även djup depression och självmordstankar förekommer. 69 av 84 svarar "ja" på frågan om de upplever sig ha psykiska problem.

Arbetet med #gömdisverige påbörjades innan terrordådet i Stockholm den 7 april. 62 av 84 intervjuer med personer som lever gömda gjordes efter den 7 april. De fick då frågan: Hur har terrordådet och den efterföljande debatt kring människor som lever illegalt i landet påverkat dig ? 29 personer svarar att de har en ökad oro och rädsla. 22 personer svarar att de inte påverkats. Övriga oklara svar.

Relaterat

Mer om #gömdisverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".