Reportrarna Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström
Reportrarna Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström svarar mellan klockan 13 och 16 på frågor i vår chatt om Fallet Helena. Foto: Anton Wiklund/Sveriges radio
#fallethelena

Frågor och svar om Fallet Helena

Här kan du läsa lyssnarnas frågor till reportrarna Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström om innehållet i reportageserien Fallet Helena. Chatten genomfördes den 15 juni.

Mats, Sveriges Radio: Hej och välkomna till chatten.Då är jag och Pernilla på plats och börjar strax att svara.

12:59, 15 June 2017

Jonna: Hej!! Finns det några DNA spår säkrade på hennes skor eller ringar från en gärningsman?

Mats, Sveriges Radio: Polisens svar till oss är nej på den frågan.

13:02, 15 June 2017

Mg: Har ni snackat med GW om vad man vet på den nivån. T.ex om det finns tidigare eller senare brott som kan kopplas ihop med detta fallet

Mats, Sveriges Radio: Nej det har vi inte gjort.

13:03, 15 June 2017

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Hej, jag är med nu i chatten! Välkomna alla!

13:04, 15 June 2017

Teorin : Hej har hört hela programet. Undrar om inte Helena blev påkörd av bilen. Kanske därför hon skrek. Dom i bilen kanske blev förmodligen panikslagna.Hon kan ju blivit så illa skadad. Kanske anledningen till att dom tog med sig henne i bilen.

Mats, Sveriges Radio: Det är ju en tänkbar teori, bland många andra. Men om du menar bilen med dom unga som körde i kapp, så finns det alls inga sådana misstankar mot dem.

13:05, 15 June 2017

Sandra: Det kanske är så här: hon kanske tog följe med mannen i pilotglasögon en bit, sedan skiljs dom åt. Hon kanske sedan blir påkörd av dom som körde rally den natten utan körkort. Mannen hon först tog följe med vill då inte förknippas med henne när han får höra att hon är försvunnen. Låt polisen igen prata med killarna/tjejerna som buskörde den nattan!

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: De som buskörde den natten har enligt polisen inget med Helenas försvinnande att göra.

13:05, 15 June 2017

Kalle Karlsson: Nyhetstorkan verkar att ha kommit ovanligt tidigt den här sommaren. Varför dra upp den här tragedin ännu en gång när ingenting nytt finns att rapportera?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Hej, vi har ingen nyhetstorka, det här är ett fall som engagerat många i och utanför Skaraborg under 25 års tid. Och om du följt vår granskning under veckan så har det framkommit nya uppgifter; att en man för ett par veckor sedan satt anhållen och nu är delgiven misstanke om mord. Självklart berättar vi om det.

13:08, 15 June 2017

Åsa: Bilden på Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström som finns i samband med serien om Helena, är det Marieholmsbron i bakgrunden och då även vägen/stigen intill ån dom gick in på??

Mats, Sveriges Radio: Vi står mellan Marieholmsbron och den nya cykel/gångbron över åns utlopp. Bron i bakgrunden är den nya bron.

13:09, 15 June 2017

Magnus: Vilket bra reportage ni är så duktiga men är nu tidigare misstänkta avskrivna i och med era uppgifter.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Tack! De två som tidigare suttit frihetsberövade och som varit formellt misstänkta är helt avförda från utredningen.

13:10, 15 June 2017

Teori.: Hej har lyssnat på alla avsnitten. Har en tanke. Kan det va så att Helena helt enkelt blev påkörd av bilen. Hon kan ha blivit skadad så att dom plockade med sig henne i bilen.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Om du menar bilarna som buskörde den natten så är svaret nej. Om du menar den ljusa bilen som vittnen sett på cykelbanan så går det ju inte att svara på - den bilen har inte identifierats och vad som hänt Helena är det ju ingen - förutom gärningsmannen - som vet.

13:12, 15 June 2017

Ullis: Hur är det möjligt att man kan/kunde komma undan polisförhör bara genom att neka advokat (vet att detta med offentligheten är ändrad)?

Mats, Sveriges Radio: Polisen resonerade helt enkelt så att de bedömde det som den bästa vägen att komma framåt, och att det inte skulle hjälpa med en anhållan i det skedet, utan att den misstänkte istället skulle sluta sig. Istället provade de andra utredningsåtgärder, men vad det innebär har vi inte fått veta.

13:12, 15 June 2017

Susanne: På Flashback om Helenafallet har det skrivits att brända kläder hittats. Finns det någon sanning i det påståendet?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Hej! Det har hittats kläder, jag var själv med i en skallgång där det hittades kläder i skogen ut mot Sandviken i Mariestad. Det här var kläder som bars av intagna på fångvårdsanstalt. Rödjan, som är en utslussning inom Kriminalvården ligger precis där. Kommer dock inte ihåg om de var brända. Men i fallet med Helena så har bara hennes båda skor och två ringar hittats - inget annat som hör till henne.

13:15, 15 June 2017

P: Hej. Ägde "pilot" bil vid tillfället? Eller vilka bilar han skulle kunna låna "snabbt" under natten?

Mats, Sveriges Radio: Polisen undersökte det noga 1998. De säger till oss att det funnits en bil som kunnat vara intressant, och som han eventuellt kunnat haft tillgång till, men den var skrotad 1998.

13:16, 15 June 2017

Anette: En eloge till Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström. Bra jobbat!

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Tack :)

13:16, 15 June 2017

Mg: Den person som nu är under luppen. Är han känd för något annat brott. Vad vet ni om honom?

Mats, Sveriges Radio: Hej. Vi har beslutat att inte lämna någon mer information om honom än det vi berättar i reportagen.

13:16, 15 June 2017

Mats: Bor Pilot kvar I orten?

Mats, Sveriges Radio: Vi har beslutat att inte lämna någon mer information om honom än det vi berättar i reportagen.

13:17, 15 June 2017

Isa: Hur kan man slippa bli förhörd om man inte vill ha sitt namn offentliggjort

Mats, Sveriges Radio: Hej. Se svaret till Ullis nedan.

13:18, 15 June 2017

johannes: vet man ifall nån av dessa intressanta personer ägde en vit/ljus bil vid den aktuella tidpunkten? Sen kan man ju fråga sig varför man går runt med ett par solglasögon mitt i natten..

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Vilka syftar du på ? Om du menar den man som satt häktad så ägde han en vit bil, men både han och bilen är helt avförda från utredningen.

13:18, 15 June 2017

Elisabet: varför pressades den misstänkte han som sommnade från filmen inte hårdare?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det kom fram under tiden han satt häktad att det vittne som pekade ut honom gjorde det på helt falska grunder. Han blev helt avförd från utredningen.

13:20, 15 June 2017

Rikard: Tror ni på det nya spåret blir det en lösning nu.

Mats, Sveriges Radio: Hej. Vi vill inte gå in med våra personliga tyckanden om det, men vi vet att familjen är glada att polisen nu försöker gå till botten med det här spåret.

13:20, 15 June 2017

Skövdebo: Ang programmet igår då tog ni upp ett förhör. Personen ifråga ville inte ha någon advokat för då skulle hans namn avslöjas. Kan ni förklara detta mer utförligt.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Se Mats svar till Ullis nedan.

13:20, 15 June 2017

Camilla: Hon blev garanterat påkörd den natten av dom som körde utan körkort. I Molkom/Värmland blev två unga småbarnspappor påkörda av några idioter som körde rattfulla i väldig hög hastighet. Båda dog.

Mats, Sveriges Radio: Killarna i den bilen är kontrollerade och avförda av polisen.

13:21, 15 June 2017

Jussi: Mycket tidigt i utredning av detta fall så fanns det uppgifter om att Helena hade varit ute o rest ute i Europa på typ InterRail. Så min fråga är att: om detta nu är sant att hon var på dylika resa kort tid före försvinnandet så om det är någon person som hon träffade under resan från annat land tex. Italien, Grekland som var här och kidnappade henne och förde henne ur landet i en bil via någon färjeterminal och därefter har hon varit fången som slav/harem.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Helena var i Grekland och öluffade med sin syster Ulrika den sommaren. Det finns inget i utredningen som styrker att Helena träffat någon under resan som sedan skulle dyka upp i Mariestad för att kidnappa henne.

13:22, 15 June 2017

Linda: Att dom svänger in till höger efter bron behöver ju inte betyda att dom fortsatte den vägen/stigen. Nån av dom kanske skulle kissa/spy, och sedan vänder dom tillbaka.

Mats, Sveriges Radio: Så kan det vara. Vad polisen sagt till oss är att det fanns en stig bakom fängelset som man kunde gå och sedan ansluta till den stig där Helenas tillhörigheter hittades. Man har i utredningen också konstaterat att detta inte var någon omväg jämfört med att gå den stora vägen.

13:23, 15 June 2017

Lena: Om det stämmer att hon tog följe med en man direkt efter statt och han inte är inblandad kanske han blev lika chockad när han fick reda på att hon aldrig kom hem. Han ville då inte bli indragen och misstänkt. Han skulle ju dock kunnat bidra med viktiga detaljer om han inte är direkt skyldig förstås.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Ja, exakt hur det ligger till vet han ju bara själv. Men det han sagt när han hördes som alla andra på Stadt och det han sade i förhören 1998 går inte ihop.

13:25, 15 June 2017

Anna A: Hej Tack för ett jättebra reportage ni gjort! Minns att polisen hittade en vit bil i ett garage som senare brann ner märkligt nog. Var det något spår i utredningen? Det ryktades om det om jag minns rätt.

Mats, Sveriges Radio: Tack! Tror du menar en händelse utanför Moholm för några år sedan. Det spåret är utrett och avfärdat av polisen.

13:25, 15 June 2017

Bo: Finns det fler vittnesmål som ni har fått ta del av men valt att inte publicera?

Mats, Sveriges Radio: Ja, så är det.

13:26, 15 June 2017

Mats, Sveriges Radio: Vi får många inlägg som handlar om ungdomarna som buskörde på Ekuddenvägen och cykelbanan där. Vi har frågat polisen om detta, och de ungdomarna är alltså kontrollerade och avförda. Polisen tror inte att dom kört på Helena. Anledningen till att dom inte hörde av sig inledningsvis var att de kört utan körkort.

13:29, 15 June 2017

petra: har man inte funderat på att ta in nåt medium??

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det har under alla år hört av sig medium. Oavsett vad man har för åsikt om medium så tar polisen även emot tips från dessa. Polisen utesluter inte att det kan vara en gärningsman som via ett medium, eller själv uppge att denne är ett medium, som vill förmedla något viktigt, kanske peka ut en plats.

13:31, 15 June 2017

P: Mannen inne på discoteket som ville ha hennes uppmärksamhet och pilot är troligtvis samma person?

Mats, Sveriges Radio: Ja, det är samma person som nyligen anhölls.

13:31, 15 June 2017

Monica Nilsson: ..Saida var i farten på den tiden och visst tipsade hon om att man skulle leta i en mosse, eller minns jag fel?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Vad Saida sa i det här fallet vet jag inte, men det ledde inte till något.

13:31, 15 June 2017

Mg: Har man dammsugit alla tänkbara personer typ A Eklund vad de gjort och varit denna tid

Mats, Sveriges Radio: Ja, polisen har kontrollerat A Eklund och bedömer att han inte kan vara aktuell.

13:32, 15 June 2017

Eva: har det inte varit en vit bil undersökt.

Mats, Sveriges Radio: Den 25-åring som häktades sommaren 1992 hade en ljus bil som undersöktes av polisens tekniker.

13:33, 15 June 2017

Isa: Är det ‘piloten‘som nästan blev påkörd av ungdomarna och blev lite skadad. Killarna säger ju att de nästan körde på en gubbe ?

Mats, Sveriges Radio: Nej, det var en annan person som nästan blev påkörd.

13:34, 15 June 2017

Anna-Lena: Jag tror hon blev påkörd denna natt av de utan körkort. Helt uteslutet att dom skulle anmäla detta. För såna här killar är bilar heligt och vetskapen om att dom aldrig skulle få sitt körkort är valet ganska enkelt, det måste mörkas. Dom skulle ju absolut höras!

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det här spåret är redan utrett, se tidigare svar i tråden. De har hörts av polisen.

13:34, 15 June 2017

C: Tack för en jättebra serie! Mycket rörande. Mm fråga är om polisen vet ifall det kan vara så att Helenas skor och ringar blev ditlagda i syfte att förvilla polisen alternativt "skapa" en brottsplats? De kanske blev ditlagda dagen efter natten då hon försvann?

Mats, Sveriges Radio: Kommissarie Lars Johansson säger att de inte kan utesluta att någon lagt dit föremålen. De vill tänka brett och inte låsa sig vid ett scenario.

13:36, 15 June 2017

Sara: Kan Helena ha hängt på mannen i pilotglasögon när de svängde av till höger efter bron för han skulle åt det hållet och det var bättre att gå den vägen i sällskap en bit än helt ensam. Säkert ekade mammans förmaningar om att , gå inte hem själv!

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Helena var 22 år och har tidigare promenerat hem ensam. Det gjorde jag också på den tiden, inget konstigt med det. Som storasyster Ulrika säger i inslaget så var den här typen av brott sånt man läste om i tidningen, det hände inte i lilla Mariestad. Vägen de promenerade var Helenas naturliga väg hemåt, det gick även att svänga av mellan fängelset och bron och följa en stig bakom fängelset för att komma ut vid Ekuddenvägen i höjd med stigen.

13:39, 15 June 2017

Fru Marianne: Hej, lyssnat på er reportageserie om fallet Helena. först och främst ett stycke fruktansvärt tragisk historia, främst för familjen, men också för samhället. I del 3 kommer det upp en man med pilotglasögon, som ej namnges, som polisen har haft inne till förhör och ville gå vidare med i utredningen. Vid den tidpunkten när man beslutade om offentligt biträde till den misstänkte. Hade man beslutat om offentligt biträde vid den tidpunkten hade namnet på den misstänkte mannen blivit offentligt och det skedet hade mannen sagt att han kommer att vägra och tala. Hur kunde polisens utredare stanna, utan att köra ärendet i botten med den motiveringen? Nu har regelverket ändrats, vad passar bättre än att polisen kallar in den här mannen och förhör honom på nytt? Polisens främsta uppgift är att utreda och lösa grova brott. Misstanke om mord alternativt dråp, faller under grova brott. Det framgår av programmet att man tror att svaret finns i det utredningsmaterial som är insamlat, varför går inte polisen igenom det insamlade materialet igen? Det är gediget polisarbete som gäller att låta detta stå stilla är knappast det!

Mats, Sveriges Radio: Hej. Vi har svarat längre ner på varför inte polisen valde att gå vidare 1998. Nu har man ju också gjort ett nytt försök där man gick ett steg längre och anhöll mannen, dock utan att få några medgivanden.

13:40, 15 June 2017

Esivim: Har ni följt trådarna på flashback

Mats, Sveriges Radio: Jag brukar kika in i bland och kolla av vad som skrivs, men är själv inte aktiv där.

13:41, 15 June 2017

Lotta: Läste att någon förhördes under hypnos är det samma person som nu är misstänkt.

Mats, Sveriges Radio: Det är inte samma person.

13:42, 15 June 2017

Ola G: Ang den vita bilen. Finns det trovärdiga vittnesmål om det satt fler än EN person i denna bil? En viss person har ju blivit utpekad av en annan person då han enligt dennes uppgift ska ha dykt upp hemma hos denne på småtimmarna ganska uppriven, skitig och med rivsår. Denne person ska (enligt obekräftade uppgifter) inte vara mannen med pilotglasögonen.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: De som såg bilen såg aldrig vem eller hur många som satt i den. Som vi säger i inslaget så har mannen i pilotglasögon aldrig förekommit i spekulationer i olika trådar o forum eller i media.

13:42, 15 June 2017

Mg: Har det kommit fram saker på senare år som är besvärande för den som nu är misstänkt

Mats, Sveriges Radio: Det vet inte vi.

13:43, 15 June 2017

Ekudden: Har Ulrikas dåvarande pojkvän 92 blivit hörd som misstänkt ?

Mats, Sveriges Radio: Nej.

13:45, 15 June 2017

Åke Karlsson : Finns det DNA på Helenas skor och ringar som med dagens teknik är möjligt att härleda till någon person?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det finns ett blodspår från den ena skon, detta spår förvaras just nu på NFC och kommer att analyseras med DNA-teknik. Det som tidigare gjorts med spår på skorna är att man hittat blod som enligt en blodbildsanalys har samma blodgrupp som Helena.

13:45, 15 June 2017

Otto: Fyra år tidigare 1988, så hittades en kvinna död/mördad utanför Tidan. Finns det några kopplingar med de/den som mistänktes/dömdes för det fallet?

Mats, Sveriges Radio: Som jag minns det är mordet utanför Tidan ouppklarat.

13:46, 15 June 2017

akeforsvik@hotmail.com: Finns DNA på Helenas skor och ringar som är möjligt att härleda till någon med den teknik som finns i dag? Mycket bra reportage av Er Wadebäck och Överström,att ni var Helenas vänner är inte det viktigaste,utan att ni aktiverar det som riskerar att falla i tidens glömska.Det finns de som aldrig ges möjlighet att glömma.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Tillägg till tidigare svar: Det finns en förhoppning om att kunna fastställa DNA från ena skon. Tack för beröm!

13:48, 15 June 2017

K: Av vilken orsak skulle ringarna kunna blivit ditlagda efteråt? Var finns dom nu, går det att analysera föremålen mer?

Mats, Sveriges Radio: Den ena ringen har kommit bort under utredningens gång. Den andra finns hos polisen, dock utan några spår vad vi förstått. När det gäller blodspåret på den ena skon så ligger det hos NFC och ska troligen snart dna-testas.

13:49, 15 June 2017

Sofia: killen som Helena var förtjust i, har han varit på förhör? Ulrika borde ju veta vem han är eftersom Helena nämnde honom i telefonsamtalet. I dom lugnaste vatten simmar dom fulaste fiskarna heter det. Även charmiga killar som verkar helt normala kan ha sjuka fantasier.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Den killen är förhörd.

13:49, 15 June 2017

x: Kände Helena och Pilot varandra? eller iaf inte helt okända för avarandra?

Mats, Sveriges Radio: Vi har beslutat att inte lämna någon mer information om honom än det vi berättar i reportagen.

13:49, 15 June 2017

Pernilla: Jag var själv 23 år vid 92, jag tror inte man har super bråttom hem till sin syster om killen man är förtjust i är i närheten.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Killen Helena var förtjust i är inte densamma som ska ha synts tillsammans med Helena på bron.

13:50, 15 June 2017

Caroline: Vet någon om det förekom i Marietad att tjejer fick något i drinken för att på så vis lättare få med sig henne hem? I karlstad vet jag det hände på 90 -talet. Både från bartender till gäst som ville bjuda.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Helena mådde bra och var inte onykter när hon lämnade Stadshotellet vid 2-tiden på natten.

13:51, 15 June 2017

Maria: Är mannen som de anklagar för mordet samma man som Helena nämnde till sin syster när hon ringde från hotellet?

Mats, Sveriges Radio: Nej.

13:51, 15 June 2017

Maria: Är mannen som de anklagar för mordet samma man som Helena nämnde till sin syster när hon ringde från hotellet?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Mannen är enbart misstänkt för mord, han är inte anklagad/åtalad. Det är inte den här mannen som Helena berättade om när hon ringde sin syster från Stadt.

13:52, 15 June 2017

petra: kan det vara en gärningskvinna? smycken och skor har hittats men hade hon ingen plånbok som hon tappat, tänkte på om det kunnat vara ett misslyckat rån? har polisen kollat om det försökts ta ut pengar på hennes betalkort efter försvinnandet??

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Plånboken glömde Helena hemma hos mig på festen i Töreboda. Helenas ringar har ju hittats och det var två enkla silverringar. Dessutom hade man ju ingen mobiltelefon på den tiden. Hon bar alltså inget av värde att bli rånad på.

13:58, 15 June 2017

Anna: Om man är 22 år och förtjust i någon och det dessutom är besvarat, det är väl inte helt otänkbart att man vill gå nånstans efteråt och kramas lite. Finns ju många ställen för sånt en sommarnatt. Kan killen hon trodde gott om visa sig vara tvärt om?

Mats, Sveriges Radio: Polisen har utrett honom och han är inte misstänkt.

14:00, 15 June 2017

A H: Hann Helena nämna något i sista telefonsamtalet till Ulrika om killen som var efterhängsen inne på stath?

Mats, Sveriges Radio: Nej det gjorde hon inte (såvitt vi vet).

14:01, 15 June 2017

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Har fått en fråga från Fru Marianne som vi inte kan publicera pga att hon skriver ingående om ett annat fall. Men svarar på det som du undrar här: Helenas föräldrar har förhörts många gånger, de har även varit med i media. Men det är systrarna som tagit en stor del av mediabevakningen för att försöka hjälpa sina föräldrar som har det tungt nog ändå.

14:02, 15 June 2017

Skövdebo: Bilen som parkerade vid sjukhuset var den vit? och har dom fått tag i killen och förhört honom?

Mats, Sveriges Radio: Vi har väldigt lite information om just den iakttagelsen. Dock har man inte identifierat den person som påstås ha sprungit från platsen.

14:05, 15 June 2017

H: Har Ulrikas dåvarande pojkvän varit förhörd?

Mats, Sveriges Radio: Vi vet inte det.

14:07, 15 June 2017

P: Så det finns en intressant bil som skrotades 1998, var pilot ägare till den eller han lånat?

Mats, Sveriges Radio: Bilen var skrotad när "Mannen i pilotglasögon" blev aktuell i utredningen 1998. När skrotningen skedde vet inte vi. Det var en bil han hypotetiskt skulle kunnat haft tillgång till, enligt polisen.

14:09, 15 June 2017

Benny S: Det finns ingen belöning utfäst för den/de som kan komma med avgörande uppgifter? Jag tänker att det kanske kunde få någon att träda fram, speciellt nu efter det att ni aktualiserat fallet.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det upprättades en fond, jag är osäker på hur mycket pengar det finns men tror det då var 100 000 kronor för den som kom med tips som kunde lösa fallet. Jag antar att den finns kvar och gäller än idag.

14:09, 15 June 2017

H: När flyttade pilot ifrån stan?

Mats, Sveriges Radio: Hej! Vi har beslutat att inte lämna någon mer information om honom än det vi berättar i reportagen.

14:15, 15 June 2017

teori: Såg skorna dom ser som en modell som är svåra att springa i. Hon kanske sparkade av sig dom i ett försök att spring fortare. Har själv HAFT liknade skor vet att såna är väldigt snubbliga.

Mats, Sveriges Radio: Så kan det ha varit.

14:19, 15 June 2017

AH: Vet man om Helena kände den här Pilotmannen sen innan?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Vi lämnar inte ut mer uppgifter kring "Pilotmannen" än det vi berättar i reportaget.

14:21, 15 June 2017

Henrik: Vilka ytterligare kopplingar finns det mellan Helene fallet och Lisa Holm fallet, vad gäller slarv i utredningarna?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det finns inga kopplingar alls. I Lisa Holm fallet var det inget slarv som jag känner till.

14:22, 15 June 2017

Henrik: Är det inte så att Kriminalkommissarien LJ nu fråntagits ansvaret av Helen fallet under utredningen av hur man skötte Lisa H fallet?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Lars Johansson var polisens förundersökningsledare i Lisa Holm fallet och de som haft insyn i det fallet anser att polisen i Skaraborg gjorde ett mycket bra jobb. Han har inte fråntagits ansvaret i Helenafallet, däremot har det från början legat lokalt hos polisen i Mariestad och leddes då av Karl-Erik Kvist. Även rikskrim var inkopplade. Senare har ärendet förts över till Skövde och de senaste åren har Lars Johansson varit ansvarig och han är det än idag.

14:26, 15 June 2017

pb: kan helena haft för avsikt att försvinna av sig självt? har det spekulerats i om helena har iscensatt sitt försvinnande? alltså att det inte är något brott som begåtts!! även om familj/vänner säger att det inte är så. Hon kan ju ha fått hjälp med att fly från landet???

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det är helt uteslutet enligt polisen.

14:30, 15 June 2017

Erik: Ni som är ordentligt insatta i detta mycket tragiska fall, tror ni någonsin att det kan komma att bli uppklarat?

Mats, Sveriges Radio: Hej. Vi vill inte lägga in vårt personliga tyckande i detta. Men under arbetet med detta har jag hört flera som tror på en uppklarning, exempelvis vice chefsåkalgaren Marianne Aldén som tidigare varit kopplad till utredningen.

14:32, 15 June 2017

K: Hade Helena id kort i sin plånbok? Eller med sig det?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Jag gick inte igenom vad som fanns i hennes plånbok som blev kvar hemma hos mig. Men förmodar att hennes körkort låg där och har ingen uppgift om att familjen och polisen uppgett att hennes id-handlingar saknats.

14:33, 15 June 2017

pb: på vilket sätt utesluter dem det på?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: När en person är försvunnen så görs en noggrann kartläggning kring denne. I Helenas fall så har man gjort det och kommit fram till att det är uteslutet att hon frivilligt valt att försvinna och hålla sig undan. Vill du veta exakt hur det går till får du vända dig till polisen.

14:34, 15 June 2017

Henrik: Helen fallet blir inte löst förrän fd Rikskrim tar över. Det finns massor av trådar att dra i där. Varför har inte Skaraborgspolisen lämnat över utredningsansvaret tidigare?

Mats, Sveriges Radio: Rikskrim var ju inkopplade i början. Sedan pågår det ju som sagt en diskussion om att Kalla fall-gruppen inom polisens region väst ska ta över utredningen, men när är i så fall oklart. De har just nu fullt upp med andra fall.

14:40, 15 June 2017

Teori: Om personerna var okända så borde hon ha skrikit hjälp. Men det är kanske inte det första man tänker på om personen i fråga är bekant.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Det finns ett vittne som vi redogör för i vår reportageserie som säger att hon hört kvinnoskrik den aktuella natten. I övrigt kan vi inte svara på om Helena skrikit på hjälp oavsett om det är en för henne känd eller okänd gärningsman.

14:48, 15 June 2017

S: Är det helt uteslutet att HA inte blev påkörd av ungdomarna som lekte rally på cykelvägen?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Enligt polisen är de inte misstänkta.

14:50, 15 June 2017

S: Vet polisen vilka ungdomarna var som lekte rally där?

Mats, Sveriges Radio: Hej. Ja, det gör dom.

14:53, 15 June 2017

Mats, Sveriges Radio: Strax flyttar jag och Pernilla in i en studio här i radiohuset i Skövde och fortsätter chattandet i vårt eftermiddagsprogram.

14:55, 15 June 2017

Mats, Sveriges Radio: I programmet kommer vi också att prata med Johanna Björkman, DNA-expert och advokat. Vi kan också bolla någon fråga vidare till henne om det blir aktuellt. Hon är med i sändningen ca 15:10.

14:57, 15 June 2017

Siss: Varför omnämns inte gemensamme manlige bekant till Helena och Ulrika som talade med Helena innan hon promenerande lämnade Statt?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Han är inte väsentlig för utredningen.

14:57, 15 June 2017

S: Ni har gjort ett bra jobb med denna serie! Håller alla tummar och tår att familjen Andersson äntligen ska få upprättelse! ��

Mats, Sveriges Radio: Tack!

14:57, 15 June 2017

x: Vad vet man om pilotmannens bakgrund? Haft svårt med kontakten till kvinnor innan? våldsam? Finns det några förhör/intervjuer om honom och hans person?

Mats, Sveriges Radio: Vi har valt att inte säga mer om honom än vad vi gör i reportagen. Han verkar leva ett till synes vanligt liv.

14:59, 15 June 2017

Teori: jag önskar er lycka till, ni gör båda ett fantastiskt jobb och det blir löst.

15:01, 15 June 2017

B.P: Om det blir en ny genomgång av utredningen kommer nya förhör då att hållas med tidigare misstänkta samt vittnen.

Mats, Sveriges Radio: Det är svårt för oss att svara på. Vad jag vet är att polisen här i Skaraborg först måste sammanställa utredningen åt Kalla fall, vilket bara det är ett enormt jobb.

15:02, 15 June 2017

Sussi : Stämmer det att det har förekommit en och samma person i både lisa holm och helena fallet ?

Mats, Sveriges Radio: Nej.

15:03, 15 June 2017

h: Tack ännu en gång för ert stora engagemang!! Hoppas att så många som möjligt Chattar med er! Och är det inte så att man har en fråga, så kanske många kan chatta och ge tips!

Mats, Sveriges Radio: Tack. Det går bra.

15:06, 15 June 2017

Elsa: Hej! Mycket bra reportageserie ni gjort. En tanke som dök upp: har polisen funderat i termer kring koppling till skallgången? Det är ju inte helt ovanligt att gärningsmännen brukar engagera sig i dessa. Eller det kanske är en myt?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Tack Elsa! Polisen har enligt Mikael Rönnlund som ledde skallgångarna då haft lite koll på vilka som gick med. Men det fungerade inte så på den tiden att det gjordes listor på vilka som gick med. Idag tror jag Missing People registrerar alla som går med i sök. Man var redan då 1992 medveten om att skallgångar kan dra till sig en eventuell gärningsman.

15:09, 15 June 2017

Siss: Pilotm har aldrig förkommit i media vad jag förstått. Flyttade han från Mariestad med omnejd strax efter försvinnandet? Var det rykten kring honom som gjorde att han flyttade isfl? Den misstänkte agerade kanske ensam..en person med inte så många kopplingar till staden. Lång, smal, mörk?

Mats, Sveriges Radio: Hej. Vi har beslutat att inte lämna någon mer information om honom än det vi berättar i reportagen.

15:15, 15 June 2017

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Nu är Johanna Björkman, DNA-expert, med i vår radio.

15:15, 15 June 2017

Lugnåsbo: Hej! Är själv från Mariestadstrakten och hoppas som så många andra att detta klaras upp en gång för alla. Min fråga handlar om Helenas ägodelar. Utöver skor och ringar har jag hört rykten om allt ifrån att hon även haft en ryggsäck som människor runt Mariestad trott sig hitta några gånger under åren till att narkotika skulle hittats i närheten av Helenas plats för försvinnandet. Vilka ägodelar har egentligen hittats?

Mats, Sveriges Radio: Hej. Det enda man har hittat är Helenas skor, två ringar och en halstablett. Allt i skogspartiet intill hennes hem. Hon hade också en ryggsäck, men den har inte hittats.

15:18, 15 June 2017

PH: Hej och tack för en mycket bra serie! Skönt att få fakta istället för allt dravel som sprids. Tror ni att er programserie/25 år har bidragit till att polisen nyligen plockade in mannen eller var det ett sista desperat försök från polisens sida att lösa fallet innan möjlig preskription inträdde?

Mats, Sveriges Radio: Tack. Det är ju så att alla andra brott förutom mord är preskriberade, och för mord finns ingen preskribitionstid. Varför polisen tog in den här mannen just nu kan bara dom själva svara på. Men tänkbart är att man förstod att vår granskning skulle få stor uppståndelse och att dom ville dra nytta av det på något sätt.

15:26, 15 June 2017

Rolf: Kan dom hitta spår från gm på skorna och om så görs kommer det provas mot dom tidigare misstänkta.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Förhoppningen är att få fram ett dna. De tidigare misstänkta är avförda från utredningen, men jag kan inte svara på vilka polisen kommer testa ett eventuellt dna mot, det får vi försöka ta reda på när det blir aktuellt. Det är inte säkert att man får fram dna och det kan ju även vara så att det bara är Helenas dna om hittas.

15:26, 15 June 2017

Elsa: Hej, finns det någon möjlighet att fler tips fallit mellan stolarna hos polisen? Jag har nämligen fått höra om väldigt konkreta uppgifter som ska vara lämnade till polisen i ett tidigt skede men jag har aldrig hört om dem i offentliga sammanhang. Kan det vara beaktat av polisen men avfärdat, eller kan det ha blivit missat? Hur kan man få reda på det? Känns lite löjligt att tipsa polisen om något de kanske/troligtvis redan vet.

Mats, Sveriges Radio: Hej. Jag tycker att du ska ringa polisen med ditt tips. Det finns ingenting som kan bli sämre av det.

15:33, 15 June 2017

T: Har polisen kvar Dna från Helena att matcha ev Dna från skon med?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Polisen har inte Helenas DNA men de har tagit DNA från hennes familj för att kunna matcha med eventuellt DNA från skon.

15:33, 15 June 2017

Peter: Vilken personlig koppling hade ni till Helena?

Mats, Sveriges Radio: Pernilla och Helena var barndomsvänner och växte upp ihop på Ekudden. Själv blev jag kompis med Pernilla när vi gick gymnasiet tillsammans i Mariestad. Helena fanns med ibland när vi umgicks, men jag kan inte säga jag kände henne särskilt väl.

15:38, 15 June 2017

Fredrik: Varför avlägsna ringar från en person för att sedan kasta dom?

Mats, Sveriges Radio: Det finns inget som säger att någon kastat ringarna, eller avlägsnat dem från Helena. Däremot tror polisen att någon kastat ut hennes skor i terrängen från stigen.

15:40, 15 June 2017

Daniel: Cold case fall får ofta sin lösning genom att polisen tar kontakt med personer som har stått den misstänkte nära vid tiden EFTER brottet. En mördare kan sällan hålla tyst. Känner ni till om polisen har haft kontakt med vänner/anhöriga till mannen med pilotglasögon?

Mats, Sveriges Radio: Ja polisen har kontaktat anhöriga.

15:42, 15 June 2017

PH: Har ni någon känsla av hur trovärdig polisen anser att vittnet vid bron är? Kom vittnesmålet innan hennes klädsel blev allmänt känd? Såg hon Helena på Stadt?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Poliser som vi talat med anser att vittnet är mycket trovärdigt eftersom hon kunde beskriva Helenas byxor i detalj och då var det inte känt bland allmänheten hur byxorna såg ut, bara att det var "glatt färgade bomullsbyxor". Har ingen uppgift om att hon sett Helena inne på Stadt.

15:43, 15 June 2017

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Vi har fått en fråga från "Chris" som vi inte kan lägga ut eftersom du sätter ett "namn" på en person, kan du skriva om frågan så svarar jag.

15:45, 15 June 2017

Susanne : Vet ni vem mannen som bar pilotglasögon kvällen Helena försvann är?

Mats, Sveriges Radio: Ja. Eller rättare sagt, vem som polisen tror är mannen på bron.

15:46, 15 June 2017

Siss: Tog polisen hjälp av privat personer när de bildade kedjan i söket efter första skon upphittats? Menar söndag kväll och natt till måndag morgon?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Polisen sökte av området, det var enligt uppgifter som vi fått av polisen avspärrat redan från sen söndag kväll.

15:46, 15 June 2017

x: var det pilotglasögon eller pilotSOLglasögon?

Mats, Sveriges Radio: Vi har beslutat att inte lämna någon mer information om honom än det vi berättar i reportagen.

15:50, 15 June 2017

Hasse: På vilka kriterier sållar ni bort frågor?

Mats, Sveriges Radio: Vi måste i det här arbetet ta hänsyn till en rad saker, bland annat flera lagar och våra egna publiceringsregler. Så här står det till exempel i Sveriges Radios Public Service-handbok: Att rapportera om människors privatliv ska enbart ske om det har ett oavvisligt allmänintresse. Det räcker inte med allmän nyfikenhet. Vi kan till exempel inte publicera namn här på personer som pekas ut som misstänkta.

15:54, 15 June 2017

Chris: Vad hade Helena för relation till dom andra misstänkta som var anhållna.

Mats, Sveriges Radio: Hon hade ingen som helst relation till den 25-åring som häktades 1992. Den man som anhölls några år senare var en vän till familjen. Båda är helt avförda från utredningen.

15:57, 15 June 2017

Siss: Polisen säger att de fortsatte söket efter första fyndet. De sökte hela natten fram till nästa dag. Undrar om de tog hjälp av privat personer som deltog under natten /morgonen?

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: De fortsatte att söka under måndagen och då hittades den andra skon samt Helenas ringar. De använde då metalldetektor och gick över området. Inom det avspärrade området sökte polis, men jag och och vänner till Helena började leta på olika platser i stan redan under söndagen.

15:58, 15 June 2017

Hasse: Ok, då har ni valt bort frågor på andra grunder också, som kan innehålla tips.

Mats, Sveriges Radio: De vi valt bort har varit frågor där det nämns namn eller benämningar som vi inte kan publicera.

15:59, 15 June 2017

Siss: Kan man lämna ut namn till er som ni inte publicerar i chatten?

Mats, Sveriges Radio: Det går bra att maila oss, men det bästa är att du vänder dig till polisen.

16:00, 15 June 2017

Christer: Hej och tack för fin reportageserie. Vill fråga om ni vet något om ett vittne som sett en danskregistrerad bil vid Lugnås samma morgon som Helena försvann.

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Tack! Det finns många uppgifter om bilar som synts på olika platser. Polisen registrerade tipsen, hur det arbetades vidare med varje enskilt tips kan jag inte svara på.

16:00, 15 June 2017

Mats, Sveriges Radio: Det har nu blivit dags att avsluta chatten. Stort tack för visat intresse.

16:01, 15 June 2017

Pernilla Wadebäck, Sveriges Radio: Tack för alla era frågor!!! Å gå in på sajten https://sverigesradio.se/fallethelena Där hittar du även en karta med platser som har koppling till fallet samt att du själv kan läsa förhör med vittnen och förhör med den som först blev häktad och vittnet som angav honom på falska grunder. Lars Johansson förklarar även om blodspåret på Helenas sko. Tack för idag!

16:01, 15 June 2017

Dalmasen: Känner ni till ett tips att några hemtjänstkvinnor såg och kände igen några i en bil på torget den aktuella kvällen.

Mats, Sveriges Radio: Det finns med i utredningen.

16:03, 15 June 2017

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".