Sofia Andersson och hennes mamma Monica och John-Erik Andersson vill att kommunen går till botten med varför Sofia blir sjuk i skolan.
Sofia Andersson och hennes mamma Monica och John-Erik Andersson vill att kommunen går till botten med varför Sofia blir sjuk i skolan. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.

Sofia blir sjuk i Stöpenskolans lokaler

1:52 min

Tolvåriga Sofia Andersson utanför Skövde blir sjuk när hon vistas i skolans lokaler. Hon blir så pass dålig att hon inte kan gå utan måste åka rullstol.

Sofia Andersson lider av en tarmsjukdom och har under lång tid blivit mycket sjuk då hon vistats i Frösve och Stöpenskolans lokaler.

När hon började femte klass på Stöpenskolan så blev det riktigt allvarligt och hennes knän och fötter svullnade upp när hon kom in i skolan.

Det blev så pass illa att Sofia inte klarade av att gå utan fick åka rullstol och samtidigt blev hon mycket trött och nedsatt.

Situationen har stadigt försämrats och nu går sjukdomsförloppet mycket snabbt när hon är i Stöpenskolans lokaler.

– Det tar mindre än en minut så är hon rullstolsburen. Nu är det så retat immunförsvar så det går på nolltid, säger hennes mamma Monica Andersson.

Konsekvensen har blivit att Sofia får sitta och läsa utan sina klasskamrater i andra lokaler. Som i idrottshallen i Stöpen eller i slöjdsalen på sin gamla skola Frösve för där uppstår inte problemen.

Det är inte roligt alls och jag tycker det är jättejobbigt. Jag träffar inte hela klassen och mina kompisar så det blir inte alls lika roligt då.

Vad exakt som orsakar svullnaderna är oklart. Läkarna har gjort noggranna undersökningar men om det beror på hennes tarmsjukdom som är kopplat till något ämne i skolans lokaler kan de inte säga.

Sofias pappa John-Erik Andersson är kritisk till kommunen som han anser är för passiv och inte går till botten med problemet.

– De står och väntar på att sjukvården ska hitta vad som Sofia reagerar på men under den tiden så avvaktar kommunen också. Den blir lidande är Sofia och hennes skolgång.

Stöpenskolan har ju renoverats och fräschats upp så det borde rimligtvis inte vara några problem med inomhusmiljön. Vad säger du om det?

– Nej, inomhusmiljön vad gäller mögel och allt sånt ska vara bra och det tror vi också. Men det är något annat som retar hennes immunförsvar. Om det är något som de kanske använt i renoveringen, det vet vi inte, säger pappa John-Erik.

Skolan har satt in en extra lärare som undervisar Sofia som har blivit erbjuden att byta skola men föräldrarna tycker istället att kommunen ska undersöka lokalerna grundligare.

Inger Jönsson är rektor på Frösve skola och håller inte med om kritiken att skolan varit för passiv.

– Det tycker jag inte.

Känner du att ni har gjort tillräckligt för att hjälpa henne?

– Vi har gjort mycket men vi är naturligtvis inte färdiga och ingen part är väl nöjd så som det är nu, säger Inger Jönsson som är rektor på Frösve skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista