Linus Karlsson
Linus Karlsson har nu både ett lag-VM guld och ett silver från Paralympics på meritlistan. Foto: TT

VM-guld till Linus Karlsson

2:19 min

Linus Karlsson från Grästorp kan titulera sig världsmästare efter att ha vunnit finalen i lagtävlingen i para-VM i bordtennis tillsammans med sin partner Emil Andersson.

Guldet smakade extra gott för Linus Karlsson och Emil Andersson då det var just Ukraina som besegrade den svenska duon i finalen i Paralympics och gjorde så att det blev ett silver i Rio.

Men i VM i Bratislava så var rollerna omvända. Sverige gick obesegrade genom gruppspelet och slog ut Frankrike i semifinalen och i matchen om guldet blev det stor dramatik.

Karlsson och Andersson tog en mycket viktig seger i den inledande dubbeln genom att besegra "omöjlige" världsettan Viktor Didukh och Ivan Mai med 3-1 i set.

– I början av dubbeln kände jag att: Det här är vår match. Vi var riktigt bra på de viktiga bollarna, och vi är starka jag och Emil, säger Linus Karlsson.

Sen åkte Karlsson på pumpen, precis som i Paralympics, mot Didukh i den första singelmatchen. Grästorpssonen tog dock ett jämnt andra set med 14-12 men föll med 1-3 i set.

Finalen gick därmed till en helt avgörande singelmatch mellan Emil Andersson och Ivan Mai där Andersson gick upp till 2-0 i set. Ukrainaren reducerade men det svenska guldjublet bröt ut när svensken tog hem det fjärde setet med 12-10.

För Linus Karlsson utökas nu medaljsamlingen med ett lag-VM guld. Prestigesegern mot Ukraina i finalen var en stor framgång för Karlsson och Andersson.

– Vi har gjort en helt otrolig turnering från början till slut, helt otroligt, säger Linus Karlsson.

Blev det något firande i Bratislava under kvällen?

– Ja, det blev det väl lite. Vi åt och drack gott, men det var tidig uppgång i dag, så vi fick lägga oss i tid, avslutar Linus Karlsson dagen efter triumfen.

Noterbart var annars att Kina inte valde att ställa upp i detta första lag-VM inom parabordtennisen.

– Om Kina bestämt sig för att delta hade det blivit stora kostnader. De skulle säkert haft tjugo aktuella spelare och en trupp på kanske trettio personer. Dyrt, säger förbundskapten Daniel Ellermann till Svenska bordtennisförbundets sajt.

Men det förtog inte segerglädjen.

– Maximal utdelning och otroligt skönt, nu ska vi bege oss in i centrala Bratislava, äta en god middag och fira med ett glas champagne, ja, kanske två till och med, fortsatte Ellermann.

För förutom Linus Karlsson och Emil Anderssons guld så bärgade även Tobias Andersson och Daniel Gustafsson den ädlaste medaljen i sin klass.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista