Fick pengar efter felaktig swishbetalning – får själv böta

1:35 min

Får man behålla pengarna om någon råkar "swisha" till fel mobilnummer? Nej, inte enligt Skaraborgs tingsrätt. En kvinna i Småland som plötsligt fick 2000 kronor swishade till sitt bankkonto döms nu själv till böter.

Enligt Skaraborgs tingsrätts dom var kvinnan medveten om att pengarna hamnat fel men istället för att föra tillbaka beloppet satte hon sprätt på summan.

I april i fjol förde en man i Falköping av misstag över 2 000 kronor via mobilappen swish till fel mobilnummer och pengarna hamnade hos kvinnan i Småland.
När han upptäckte misstaget försökte han få kontakt med kvinnan och även banken hörde av sig via brev och krävde tillbaka pengarna.

Men kvinnan gick inte att nå och nu har ärendet istället avgjorts i domstol där kvinnan döms för olovligt förfogande.

Kvinnan hade innan hon fick den oväntade summan 83 öre på sitt konto och borde enligt tingsrätten reagerat på det stora beloppet. Men istället förde hon över det mesta av summan till ett annat av sina bankkonton.

Hon har visserligen betalat tillbaka beloppet men först nio månader senare. Då swishade hon tillbaka pengarna till Falköpingsbon plus femtio kronor extra som plåster på såren.

Kvinnan får nu även betala dagsböter på totalt 2500 kronor, enligt tingsrättens dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista