Nerijus Bilevicius
Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm Foto: Polisen

Litauisk domstol: Livstid för Lisa Holms mördare

1:22 min

Idag meddelade litauisk domstol att Lisa Holms mördare, Nerijus Bilevicius, kommer avtjäna livstids fängelse om han utlämnas till sitt hemland.

Litauisk domstol har tidigare sänkt Nerijus Bilevicius livstidsstraff till 15 års fängelse. Detta överklagades av åklagare i Litauen och nu har en appellationsdomstol i Litauen beslutat att höja straffet till livstids fängelse. Beslutet går inte att överklaga, uppger domstolen i Siauliai för P4 Skaraborg.

Det handlar om ett mycket grymt mord mot ett hjälplöst offer, skriver domstolen i sitt beslut.

I förra veckan fick appellationsdomstolen i Siauliai del av de handlingar man begärt från svenska myndigheter, det handlar om tingsrättsdomen och hovrättsdomen som de begärt att få översatta och som legat till grund för dagens beslut. 

Det är Nerijus Bilevicius själv som begärt att få avtjäna sitt straff i Litauen eftersom han saknar anhöriga i Sverige. 

Kriminalvården i Sverige har sista ordet vad gäller ett utlämnande. De vill avvakta med ett besked tills dess de själva fått läsa domen.

– Om vi kommer fram till att överföringsprocessen ska fortgå så ska den dömde transporteras inom trettio dagar, säger Per Henrik Hedbrandt som är tf sektionschef på Kriminalvårdens rättsenhet. 

Det är en ganska kort process alltså?

– Ja, det är det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista