Kvinna luktar på mjölk vid ett kylskåp
I slutet av juli bör man vara noga med maten eftersom att det är rötmånad. Foto: Jennie Ölund/Sveriges Radio

Nu ökar risken för magsjuka - om inte maten hanteras rätt

1:38 min

Nu är vi inne i den period som kallas för rötmånad. Då temperaturen och luftfuktigheten ökar och maten blir dålig snabbare.

Under rötmånaden blir maten lätt dålig, eftersom att mögel och bakterier trivs i varma och fuktiga miljöer. Det finns då några saker att tänka på för att undvika att bli sjuk. 

– Det är viktigt med tid och temperatur. Man får inte låta maten stå framme för länge, säger Zygmunt Cieslak avdelningschef för livsmedelskontrollen i Borås stad. 

Han berättar också att man ska se upp med fisk och kyckling.

– De som drabbas hårdast är barn och äldre, säger Zygmunt Cieslak. 

Alex Hung, ägare till restaurangen Thai Silk, berättar att man under sommaren sänker temperaturen på kylarna. 

– I övrigt gör vi likadant som resten av året, det viktigaste är att lukta på maten. Vi i personalen äter dessutom alltid maten först, säger Alex Hung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".