Polisbilar och räddningsfordon står utanför ett staket.
1 av 2
Den djurskötare vid Orsa Rovdjurspark som tidigare i dag blev angripen av en björn har avlidit av sina skador. Foto: Ulf Palm/TT
En brunbjörn
2 av 2
En brunbjörn (OBS inte den på bilden) ska ha attackerat en djurskötare på Rovdjursparken i Orsa. Foto: Claudio Bresciani / TT.

Djurskötare död i björnattack i Orsa

1:38 min

Den djurskötare som attackerades av en björn i Orsa Rovdjurspark har avlidit av skadorna, enligt räddningstjänsten i Dalarna.

Björnen ska ha tagit sig in till det hägn där djurskötaren befann sig. Hägnet skulle vid tillfället vara tomt på djur. Hur björnen har tagit sig in är oklart.

Räddningstjänst, polis och ambulans kallades till platsen och livräddande insatser startades.

– 10:27 fick vi samtal från SOS om en arbetsplatsolycka där en anställd vid parken blev attackerad av en björn som grävt sig in, tror vi, i hägnet, säger polisens presstalesman Stefan Dangardt till P4 Dalarna.

Björnen har avlivats och besökare har flyttats, det uppger Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen, som driver parken. Parken håller stängt tillsvidare.

Anders Blomquist säger att händelsen inträffade under en aktivitet där gäster får följa med in i ett tomt hägn för att bland annat förbereda matning av djuren.

– Sedan lämnar man hägnet och björnarna kan komma in. Men på något sätt har den här björnen tagit sig in tidigare, säger Blomquist.

Djurskötaren var efter händelsen vid medvetande och fördes med helikopter till sjukhus, där han senare avled.

Vid en presskonferens med polis, räddningstjänst och djurparkspersonal klockan 14.00 väntas mer information om händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".