Giftiga ägg har sålts i Sverige

1:37 min

I Nederländerna, Belgien och Tyskland har ett giftigt insektsmedel upptäckts i miljontals ägg. Nu bekräftar Livsmedelsverket att ägg med det otillåtna bekämpningsmedlet även har sålts i Sverige.

– Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket uppger att man fått information från EU-kommissionen under dagen. Nu har de tillsammans med kommunernas livsmedelskontroll startat arbetet med att stoppa försäljning samt spåra till vilka företag äggen eller äggprodukterna har sålts.

I Nederländerna är knappt 200 gårdar avspärrade på grund av giftlarmet och i Tyskland, dit den nederländska äggexporten är mycket stor, har de stora affärskedjorna kasserat hundratusentals ägg.

Hönsjordbrukaren Harmuth Lödink i norra Tyskland är ledsen. Han säger att han hoppas att försäkringen nu täcker förlusterna.

– Det får ta den tid det tar att få bort giftet,  en eller två veckor, jag vet inte, säger han till tv-kanalen NDR samtidigt som dagens äggproduktion på hans gård, några 100 000 ägg, går rätt ner i soporna.

Det giftiga skadeinsektbekämpningsämnet Fipronil ska ha kommit in i hönor och därmed ägg på gården efter att en nederländsk firma besprutat Harmuth Lödinks hönsstallar med en bekämpningsmedelsblandning som innehöll det giftiga ämnet.

– Det är ju trist att man oförskyllt hamnar i den här situationen när man bara engagerar en firma, säger Hartmuth Lödink.

Skandalen har sitt ursprung i just Nederländerna och Belgien där Fipronil upptäckts hos många äggproducenter. Omkring 180 hönsgårdar i Nederländerna, som är en av världens största äggproducerarländer har, har tillfälligt spärrats av i fem gårdar i Tyskland.

En av de största importörerna av ägg från Nederländerna är grannlandet Tyskland och enligt de tyska myndigheterna har uppskattsningsvis ca 10 miljoner giftiga ägg nått landet, 13 av 16 delstater.

Flera tyska livsmedelskedjor har nu slängt ut alla ägg från Nederländerna och de från de hittills 5 avspärrada tyska gårdarna. Lågpriskedjan Aldi tog bort samtliga ägg ur sina ca 4000 butiker, även i Schweiz, men säger nu att kunderna åter kan köpa ägg i deras butiker.

Någon akut hälsofara ska det inte vara tal om, men myndigheterna varnar för att barn som äter ovanligt många av de giftiga äggen kan få hälsoproblem.