Försökte röva bort flicka – rättegång i dag

0:56 min

På onsdagen inleds rättegången mot en familj från Skaraborg som står åtalade för olaga frihetsberövande. Familjemedlemmarna ska ha försökt röva bort sin egen dotter och syster.

Det var i början av juli som flera vittnen såg en 17-årig flicka tvingas in i en bil i centrala Söderhamn. De ringde 112 och bilen stoppades av polis. Föräldrarna och deras två söner greps sedan misstänkta för olaga frihetsberövande, ett brott som kan ge 10 års fängelse.

Flickan var placerad på ett skyddat boende i Söderhamn efter att hon ett år tidigare vänt sig till socialtjänsten och berättat att hennes familj misstyckte till att hon hade en pojkvän.

Enligt förundersökningen har flickan berättat för socialtjänsten att familjen planerat att skicka henne till Afghanistan för att gifta bort henne. Detta ledde till att hon blev omhändertagen och placerad på ett skyddat boende i Söderhamn - utan att hennes familj fick reda på var hon är.

Men via det sociala nätverket Snapchat har en av flickans bröder kommit i kontakt med henne och på så vis tagit reda på var hon befinner sig.

Samtliga i familjen förnekar brott.  Rättegången genomförs i Hudiksvalls tingsrätt.