Kontokort
Foto: Christine Olsson / Scanpix

Butiksägare: Får betala avgift för varje kortköp

5:01 min

Vi går mot ett allt mer kontantlöst samhälle, där folk betalar med kort istället för med kontanter. Vilket har sina för och nackdelar för butikerna.

Att kontanterna försvinner allt mer har både sina för- och nackdelar, berättar Lolita Ostermark, som är butiksinnehavare för en skoaffär i Tidaholm.

– Det är bra för det blir svårare med stölder om det är kontantfritt, säger Lolita Ostermark. 

Men för butiksägarna blir det även en större summa.

– Vad många privata inte vet är vi får betala en relativt hög avgift för varje kortköp som görs. Det blir 10 000 till 15 000 kr om året, säger hon.

En avgift som går direkt till butikens bank.

Josefine Uppling är presschef på Swedbank. Hon vill inte kommentera det enskilda fallet eftersom handlaren ifråga inte heller är kund hos banken.

Men handlarens kritik får anses gälla storbankerna generellt, och Josefine Uppling menar att det finns missuppfattningar om vem som egentligen tar betalt för vad. 
– Ska man hantera kortbetalning i butik har man ett kortinlösenavtal med ett bolag som verkar i den branschen. Den avgift man betalar dit täcker kostnader både för det bolaget och banken.

– Vi har ansvaret för hela den finansiella infrastrukturen som är gigantisk idag. Det kostar oss väldigt mycket pengar att ha igång det systemet, tillägger Josefine Uppling.

Från konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter kommer kritik mot att storbankerna saknar konkurrens och att t ex kortavgifter därför kan hållas orimligt höga.

Det uttalandet vänder sig Josefine Uppling emot:

– Vi har en hårdare konkurrens än någonsin tidigare. Det ger den enskilde möjlighet att vara aktiv och försöka få ned avgifter om man inte är nöjd, menar hon.

Nyheterna P4 Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".