Blivande jaktledare går kurs, Martina Friberg och Karl-Mikael Bremer
Jägarna Martina Friberg och Karl-Mikael Bremer ser fram emot höstens och vinterns jakt. Foto: Jenny Josefsson P4 Sveriges Radio

Jaktledaren har stort ansvar i skogen

1:45 min

Blivande jaktledare diskuterar jaktetik och säkerhet på kurs i Lidköping.

Nu startar jaktåret upp på riktigt. I augusti börjar man bland annat jaga bock. Senare i höst är det dags för älgjakten.

Karl-Johan Brindbergs på Svenska Jägareförbundet, som leder kursen för blivande jaktledare, säger att det är ett stort ansvar att vara jaktledare.

– Man måste vara lyhörd, tydlig och bestämd. Man bär som jaktledare det yttersta ansvaret för att jakten går rätt och riktigt till. 

Jaktledaren är den som organiserar jakten, informerar om vilken ammunition som ska användas och leder jaktlaget före, under och efter jakten. 

Han tror att jaktledaren med ett gott ledarskap och gott uppförande i skogen kan bidra till att allmänheten får en positiv syn på jakt och jägare. 

– 86-87 procent i samhället tycker att jakt är okej men det räcker att jägarkåren beter sig illa i skogen och skadeskjuter djur för att det snabbt ska ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".