Sofia Andersson och hennes mamma Monica och John-Erik Andersson vill att kommunen går till botten med varför Sofia blir sjuk i skolan.
Arkivbild. Sofia Andersson och hennes mamma Monica och John-Erik Andersson. Foto: Jens Prytz/Sveriges Radio.
Skola

Skövde kommun anmäld till Skolinspektionen

1:51 min

12-åriga Sofia Andersson blir sjuk i skollokalerna. Nu anmäler föräldrarna kommunen till Skolinspektionen eftersom de upplever att inget hänt från kommunens sida.

– Vi känner att ärendet har bollats mellan olika instanser. Mellan rektor och andra inne på kommunen. När det inte händer någonting och vi inte får någon bra kontaktperson då måste vi gå vidare så någon ytterligare instans får titta på detta, säger pappa John-Erik Andersson.

Innan sommaren berättade vi om 12-åriga Sofia Andersson som lider av en sjukdom och som under en lång tid blivit mycket sjuk när hon är i Frösve- och Stöpenskolans lokaler. Det handlar bland annat om svullnad i knän och fötter. Något som lett till att hon fått undervisning utan sina klasskamrater i andra lokaler. Sommarlovet börjar nu lida mot sitt slut och om en vecka börjar skolan igen.

– Vi har valt att att ha kvar henne i den skolan hon går i nu. Vi har inte fått något svar på från Skövde kommun att någon annan skola är bättre och det är ingen utredning gjord som visar att vi kan flytta henne till någon annan skola, säger John-Erik Andersson.

Inför skolstart har familjen fått information om att dottern kommer gå i en mindre grupp i andra lokaler. 

Hon har gruvat sig hela sommarlovet, så att hon ser inte fram emot skolstarten. Hon vill tillhöra sin klass för allt hon har.

Genom anmälan till Skolinspektionen hoppas nu föräldrarna på en utredning, framför allt när det gäller Stöpenskolans lokaler.

– Så att vi får utrett vad det är som gör att vår dotter inte tål att vistas i de lokalerna, säger Monica Andersson.

Skövde kommun ska senast den 31 augusti lämna in sitt yttrande till Skolinspektionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".