Stockholmsparet tar över lanthandeln i Tiveden

4:35 min

Joacim och Maria Cleryd lämnar det hektiska livet i Stockholm för livet på landet. Från september är de nya ägare till Tiveds Lanthandel.

Joacim har arbetat som lokförare i 17 år och Maria har tidigare drivit ett café. Båda två hade precis slutat på sina respektive jobb när det dök upp en annons om att lanthandeln var till salu.

– Det är ett annat tempo här, det är jätteskönt, säger Joacim Cleryd.

Familjen Cleryd har sedan tidigare ett torp i närheten men kommer nu alltså att flytta permanent till Sannerud, där butiken ligger.

– Min gammelfarmor kom från Undenäs, så jag har alltid hört berättelserna om det vilda Tiveden och trott att det är helt laglöst här. Men det är det ju inte, folk är jättesnälla och trevliga här nere. Men för mig har Tiveden alltid varit som ett äventyrsland, säger Joacim Cleryd.

Paret kommer att driva lanthandeln på samma vis som tidigare, men vill satsa lite extra på charken som blivit butikens signum.

Joacim beskriver butiken som en knytpunkt för hela bygden, och de kommer att fortsätta med att bjuda in alla fastboende till kaffe och kaka vid butiken varje lördag – den så kallade Lördagsklubben.

– Det är ett ansvar att ta över det här, för vi är verkligen en del av samhället i och med att vi kör ut varor till de som har svårt att ta sig till affären, säger Joacim Cleryd.

– Vi har blivit otroligt välkomnade och alla har verkligen kämpat för och hoppats på att någon skulle ta vid och driva handeln vidare, säger Maria Cleryd.

Under sommarsäsongen är butiken välbesökt av turister, men under vintern är det främst fastboende som handlar.

– De säsongerna ser helt olika ut och där måste vi hitta ett bra sätt att jobba på, så att den här lanthandeln kan överleva, säger Maria Cleryd.