Skaraborgs sjukhus Skövde
Skaraborgs sjukhus Skövde Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio
ILIZAROVHÄRVAN

Förundersökning mot läkare läggs ner

1:12 min

De två läkare på Skaraborgs sjukhus som delgivits misstanke om olaga dataintrång är inte längre misstänkta för något brott. Läkarna polisanmäldes efter att de tagit del av journaler utan patienters vetskap.

Det var förra året som polisanmälan mot de båda läkarna gjordes. Bakom anmälan stod patienter som behandlats av en ortoped på Skaraborgs sjukhus i Skövde med den så kallade Ilizarovmetoden. Något som vi rapporterat om tidigare här i nyheterna.

Läkarna är kollegor med ortopeden och läste journaler till ortopedens patienter utan patienternas vetskap. Uppgifterna användes sedan för att anmäla ortopeden till Inspektionen för vård och omsorg för felbehandling.

En av läkarna, som vi pratat med tidigare, sa då att han inte begått något brott och att granskningen av journaler ingick i hans uppdrag som kvalitetsgranskare.

Enligt beslut från Åklagarmyndigheten läggs nu förundersökningen ner då reglerna kring vem som ska ha haft rätt att gå in i journalerna varit bristande på avdelningen, vem som ska göra kvalitetsgranskningen och hur den ska se ut. Av beslutet framgår att det inte går att motbevisa de två läkarnas uppfattning om att de haft rätt att göra inloggningarna i journalerna utifrån ett ansvar om kvalitetsgranskning. Därmed saknas uppsåt, enligt åklagaren.

Jenny De Carvalho, var en av nästan 50 målsägande, och kommenterar nedläggningen av förundersökningen:
– Jag tycker att det är tråkigt för att de hade ingen rätt att gå in i min journal anser ju jag. Det tycker jag att de borde ha förstått själva också.

P4 Skaraborg har sökt Skaraborgs sjukhus för en kommentar men man har avböjt att medverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".