axel och pappa fredrik tidblom
Axel med sin pappa Fredrik Tidblom Foto: Privat

Pappan har kämpat för att sonens dödsolycka ska prövas i domstol

1:18 min

Fredrik Tidblom, pappa till omkomne 15-årige Axel i Lidköping, har kämpat för att sonens dödsolycka ska prövas i domstol. När åklagare först valde att lägga ner utredningen så överklagade familjen.

Olyckan skedde i mars i fjol när sonen cyklade över en väg och blev påkörd av en bil. Under förra hösten kom beslut från åklagare om att lägga ner förundersökningen eftersom det inte gick att styrka brott men Axels familj valde att driva det vidare och nu har alltså en man åtalats för vållande till annans död.

– Vi anser att bilisten har brustit i uppmärksamhet eller kört för fort. Det är detta vi vill ha prövat, säger Fredrik Tidblom. 

När familjen skulle lämna in överklagan till åklagarmyndigheten så var Fredrik själv på olycksplatsen och försökte göra egna beräkningar kring om olyckan hade kunnat undvikas. 

–  Jag var där och räknade på bromssträckan han rimligtvis borde haft om han kört enligt hastighetsbegräningen och då skulle han kunnat undvika det här med god marginal. Tydligen tyckte överåklagaren samma sak. 

Vad är det som gör att ni orkar driva det här?

– Jag vill att det ska bli rättvist. Även om vi inte får tillbaka Axel så ska man stå för sina handlingar om man gjort fel. 

Den man i 30-års åldern som åtalats för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik nekar till brott. Det är ännu inte bestämt när rättegången ska hållas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".