Vy över gata och park i Hjo. Träd i förgrunden och ett hus längre bort.
1 av 2
Här är platsen för det nya huset som presenteras i förslaget till detaljplan. Foto: Carolina Bladh/Sveriges Radio
Porträtt av Nicolas Berglund med gröna buskar i bakgrunden.
2 av 2
Nicolas Berglund är en av dem som skickat in synpunkter angående förslaget till detaljplan för ett nytt hus. Foto: Carolina Bladh/Sveriges Radio
HJO

Missnöje kring byggplaner

1:40 min

I Hjo har kommunen fått in ovanligt många synpunkter kring förslaget på en detaljplan för en ny byggnad.

– Jo, jag tycker att den här tomten som allmänt kallas Hamnbacken är väldigt vacker. Det är en vacker trädgård och en prydnad för Hjo. Till Hjo så kommer det turister därför att de vill se vackra byggnader och spännande verksamheter, inte ett hus. Det skulle irreversibelt förstöra hela den här vackra trädgården och det är väldigt tråkigt, säger Nicolas Berglund som är en av dem som skickat in sitt yttrande till kommunen.

Närmare 90 yttranden kom in under tiden som detaljplanen var ute för granskning. Enligt kommunen brukar det handla om ett tiotal. 

I det här fallet gäller det ett flerfamiljshus som också kan inrymma privat eller offentlig verksamhet. Placeringen är väster om Hamngatan och söder om Hjoån. Marken har en privat ägare och här finns idag två uteserveringar och en trädgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".