Porträttbild av Tommy Magnusson framför en gul tegelvägg.
Tommy Magnusson från Falköping väntar på att få träffa en ortoped. Foto: Carolina Bladh/Sveriges Radio
FALKÖPING

Hänvisad till vård i Halland

2:17 min

Efter att ha väntat på besök hos ortoped på Skaraborgs sjukhus i Skövde sedan slutet av april blev Tommy Magnusson hänvisad till vård tre timmar bort.

– Då hänvisade de mig att jag kunde söka vård i Falkenberg för att de hade något avtal med det sjukhuset, men det känns som att Falkenberg är lite väl långt bort när det finns sjukhus inom Västra Götalandsregionen som säkert kan erbjuda samma vård, säger Tommy Magnusson från Falköping.

– Jag vet inte riktigt hur de tänkte, att man ska sätta sig och åka flera timmar för att få träffa en ortoped.

Det var i november 2015 som Tommy Magnusson skadade axeln på jobbet. Efter operation blev det bättre i axeln men sedan har det gradvis blivit sämre och idag påverkar skadan hans vardag.

Det är ständig smärta och problem att lyfta min arm över brösthöjd.

Tommy Magnusson berättar att han kontaktade vården i Skaraborg första gången för närmare åtta månader sedan och att det efter många turer gick iväg en remiss till ortopedmottagningen i slutet av april, men efter det har inget hänt. När han själv kontaktade Skaraborgs sjukhus under förra veckan fick han beskedet att han kunde vända sig till Falkenberg och och på egen hand kontakta en klinik där.

– Informationen jag fick var att jag själv fick vända mig dit om jag ville ha snabbare hjälp och att mitt ärende stod kvar i kö hos ortopeden i Skövde. Men det är inte så roligt att gå och vänta flera månader på vård när man har ont och försöker komma tillbaka till arbetslivet, säger Tommy Magnusson.

Efter att P4 Skaraborg bett Skaraborgs sjukhus om en kommentar, svarar ortopedens verksamhetschef, Niklas Johansson, med ett e-postbrev till redaktionen:

"Klarar inte verksamheten av att ge vård inom ramen för vårdgarantin och vårdgarantin vill nyttjas skall vi ombesörja kontakten med annan vårdgivare. Detta skall inte läggas på patienten. Jag vill därför be om ursäkt om så skett. Tyvärr har vi långa väntetider inom vissa diagnosgrupper nu efter sommaren och arbetar på att förbättra tillgängligheten. Patienten ombedes ta ny kontakt med mottagningen."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".