ishall Mariestad
1 av 2
Skandalscener utanför ishallen i Mariestad i samband med träningsturnering Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
Mikael Ericson och Hans Ljunggren
2 av 2
Mikael Ericson, klubbordförande i Mariestad Bois och Hans Ljunggren, klubbchef i Skövde IK hade gemensam pressträff om händelsen. Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
HOCKEY

Hockeyspelare nedslagna av åskådare efter derbymatch

5:19 min

Tre hockeyspelare, en från Mariestad Bois och två från Skövde IK, blev attackerade och nedslagna utanför ishallen i Mariestad på fredagskvällen. En polisanmälan har gjorts.

Under en träningsturnering som arrangeras av Mariestad Bois under helgen spelades på fredagskvällen derbymatch mellan Mariestad och Skövde IK. Direkt efter slutsignal kastar åskådare från läktaren in föremål på isen och i Skövdes spelarbås.

– Det blev mer och mer stökigt och eskalerade vid slutsignalen. Våra ledare träffades av flaskor och burkar och de fick öl hällt på sig från läktarplats, de kände sig väldigt oskyddade, säger Skövde IK:s klubbchef Hans Ljunggren.

Han blev nedslagen och sparkad och de slet och drog i hans kläder. Han var helt ensam och väldigt chockad."

Spelare från båda lagen joggade ner tillsammans efter matchen utanför ishallen när de stötte på åskådare som var på väg därifrån. Då ska någon form av dispyt mellan spelare och åskådare uppstått. Två Skövdespelare och en Bois-spelare blev attackerade.  

– Vi hade en spelare som joggade en bit längre ifrån hallen som blev påhoppad av sju individer. Han blev nedslagen och sparkad och de slet och drog i hans kläder. Han var helt ensam och väldigt chockad när han kom tillbaka till ishallen, säger Hans Ljunggren i Skövde IK. 

Den andra händelsen utsattes en spelare ur vardera laget för när de joggade tillsammans. Skövdespelaren ska enligt uppgift ha slagits till marken och det finns obekräftade uppgifter om att Mariestadsspelaren skallats. 

– Vi ser det som riktigt allvarligt och vi tar avstånd ifrån detta, säger Mikael Ericson, klubbordförande i Mariestad Bois. 

Samtliga spelare som utsattes klarade sig utan fysiska skador. Mariestad Bois gjorde via klubbens ordförande sent på fredagskvällen en anmälan till polisen, och båda klubbarna uppmanar de drabbade spelarna att själva göra separata polisanmälningar.

Hur agerar ni om ni får fram vilka det är som ligger bakom misshandeln och beteendet på läktaren?

– Spontant blir det ju en portning från ishallen, agerar man så här så är man inte välkommen, säger Bois ordförande. 

Detta skadar Bois varumärke såklart."

Under turneringen finns ett öltält med vakter i anslutning till ishallen men det har inte varit tillåtet att dricka alkohol inne i hallen vilket det enligt uppgift har gjorts. I ishallen har ideella läktarvärdar funnits men det är oklart om de ingripit. 

- Det som händer inne i hallen är vårt ansvar och där ska vi göra en intern utredning, säger klubbens ordförande Mikael Ericson. 

– Detta skadar Bois varumärke såklart, fortsätter han. 

Hans Ljunggren i Skövde IK: 

– Inne i hallen har arrangörsklubben såklart ett ansvar men det som händer utanför ishallen kan inte Bois kritiseras för. Det är jätteviktigt att vi tillsammans visar att vi tar avstånd från det som hänt. 

Matchen vanns av Skövde IK med 2-3. Det avgörande målet kom strax innan slutsignal. 

De drabbade spelarna kan alla delta i försäsongsturneringen som fortsätter under lördagen. 

På måndag ska Mariestad Bois, som anordnar turneringen, ha ett extrainsatt möte om händelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".