Hans Halén, verksamhetschef vid akuten i Skövde.
Hans Halén, verksamhetschef vid akuten i Skövde. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg.

Ny arbetstidsmodell lockar sjuksköterskor till Skaraborg

1:39 min

Den nya arbetstidsmodell som Skaraborgs sjukhus inför första september på akutmottagningen, har visat sig locka sjuksköterskor.

Under sommaren har Skaraborgs sjukhus annonserat efter sjuksköterskor till akuten och samtidigt informerat om den nya arbetstidsmodellen.

Jag tror det här var rätt väg att gå

Modellen går ut på att personal som arbetar obekväm arbetstid kompenseras med kortare arbetsvecka med bibehållen lön.

Hans Halén, verksamhetschef vid akuten på Skaraborgs sjukhus, har sett att intresset för att jobba där ökat i och med den nya modellen.

– Det har varit helt avgörande. Just precis det här har gjort att de som sökt till oss valt akutmottagningen. De ser att man kan få en drägligare arbetstid. 

Sex nya sjuksköterskor har anställts och fler är på väg berättar Hans Halén.
Men för att få schemat att gå ihop när personal arbetar färre timmar så behöver man anställa ytterligare tio personer till första september.

– Det är inte säkert att vi kommer ha alla de här positionerna täckta, men det får vi hantera. Jag tror att det här var rätt väg att gå även om det innebär en ökad kostnad för oss. 

Kommer det även kosta på för personalen att göra en sådan här förändring?

– Ja, det är en konsekvens att innan vi går fullbemannade får befintlig personal gå kort och jobba extra, ungefär som vi har det på sommaren. 

Hans Halén tror ändå att man tack vare den nya arbetstidsmodellen kommer att ha en full bemanning på akuten under hösten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".