Bild från förundersökningen
Bild från den film som startade utredningen.

Videobeviset: Reser sig ur rullstolen och går

1:14 min

För den Skövdebo som misstänks för grovt bidragsbrott finns bevisning i form av en film som är besvärande för den åtalade mannen.

Film från polisens förundersökning.

– Den är viktig så tillvida att det var den som gjorde att utredningen drogs igång, säger kammaråklagare Britt-Marie Johansson om filmen.

Filmen kommer från Skövde kommun. Men det var en privatperson som filmade, berättar kammaråklagare Britt-Marie Johansson.

– Det är en privatperson, kan man säga, som har filmat, en person som inte är åtalad i vilket fall.

Enligt förundersökningen har mannen under flera år uppgett att han varit gravt funktionsnedsatt, att han bland annat inte kunnat gå eller stå och varit i behov av omfattande assistans.

Kammaråklagare Britt-Marie Johansson berättar att mannen har ett funktionshinder men inte i sådan utsträckning att det krävt assistans.

– Han har ett funktionshinder, en skada i ett ben sedan gammalt, men den skadan hade inte räckt för att få assistansersättning som jag bedömer det, säger Britt-Marie Johansson.

Datum för rättegång är ännu inte bestämt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".