Alexander Vorontsov sitter på en bänk
Alexander Vorontsov, hans fru Larissa Arutyunyan och deras barn ska utvisas till Ryssland.
MARIESTAD

Familjen Arutyunyans utvisningsbeslut står fast

2:03 min

Barnfamiljen Arutyunyan har bott i Mariestadstrakten i elva år. Pappan har jobb och barnen går i skolan. I sommar har familjen återigen fått besked om utvisning.

Alexander Vorontsov visar mig runt på gården där han arbetar som fastighetsskötare och trädgårdsmästare.
Han och hans fru Larissa Arutyunyan kom till Sverige för elva år sedan med tre små barn. De flydde förföljelse i Ryssland.

För mina barn är Sverige deras hemland. 

Barnen har gått hela grundskolan i Mariestads kommun, och de har även fått ett syskon här. Men det tar Migrationsverket ingen hänsyn till.

– För mina barn är Sverige deras hemland. De har ingen aning om Ryssland. Om barn kommer till Sverige och börjar dagis upp till gymnasiet är det omänskligt av Migrationsverkets beslutsfattare att ge avslag. 

Långa perioder har familjen vistats illegalt i Sverige. Hela tiden har barnen gått i skolan. Alexander har arbetat, betalat skatt och hyrt ett hus.

– Jag får ingenting av Migrationsverket och jag behöver ingenting. Mina barn lider och vi alla mår dåligt. 

Hur skulle livet i Ryssland bli?

– Jag har ingenting, vi skulle hamna på gatan. 

P4 Skaraborg besökte familjen i samband med det senaste avslaget som kom 2014. Flera gånger har familjen anmält hinder så att beslutet inte verkställs, men utan framgång. Nu hoppas familjen att Europadomstolen tar sig an ärendet.

– Man måste alltid ha hopp om att rättvisan kommer någon gång. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".