kunnekulletåget
Kinnekullebanan finns med i Trafikverkets planer på sträckor som behöver rustas upp de närmsta åren. Foto: Camilla Karlsson P4 Skaraborg

Trafikverket vill satsa på Kinnekullebanan

1:25 min

Spårupprustningar på sträckan Håkantorp - Mariestad finns med i den infrastrukturplan som idag presenterades av Trafikverket.

Under onsdagen presenterade Trafikverket satsningar man vill göra på infrastrukturen i landet de närmsta 11 åren.

På Västra Stambanan genom Skaraborg kommer restiderna inte att kortas inom den här perioden. Några förslag om fyra spår, så kallade förbifartsspår, mellan Göteborg och Alingsås finns inte med i planen. Det säger Max Falk som är infrastrukturstrateg vid Västra Götalandsregionen, till P4 Skaraborg.

Istället finns det förslag om en del upprustning av sträckan Göteborg - Laxå på Västra Stambanan. Där kommer det göras åtgärder för stabilare tågtrafik som ska motverka förseningar, berättar Max Falk.

Däremot finns Kinnekullebanan med i planerna. Så sent som i somras tog politiker strid för att järnvägen behöver rustas upp.
Nu handlar det om spårupprustning på sträckan Håkantorp - Mariestad.

Max Falk tror att Kinnekullebanan kan få ännu mer upprustning under perioden, då summan för underhåll av järnvägar höjts med 47% i planen som idag presenterades jämfört med den förra planen. 

Trafikverket vill även satsa på att ersätta slussarna i Trollhättan. Något som säkrar sjöfarten till Vänern. Det gynnar bland annat Lidköping och Gullspångs kommuner.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".