matlagning
1 av 2
Nicke kock lagar mat i P4 Skaraborg. Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio
Kyckling med blomkålsris, popcorn och äpplen med kanel.
2 av 2
Dessa smarrigheter tillagade Nicke kock i fredagens program. Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio

Fredagsmat med Nicke kock

1:46 min

Nu är vår huskock Nicke kock tillbaka i P4 Skaraborg. Idag bjuder han på fredagsmys med limekyckling med blomkålsris, kaneläpplen och sötsalta popcorn.

Niclas Österberg, Nicke-kock, bjuder på avslappnad matlagning inför helgen. Han tycker att fredagarna är till för lite avslappning och belöning till sig själv, och vad passar då bättre än lite fredagsmys.

Limekyckling med blomkålsris
4 portioner

600 g kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
2 st lime
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
1 1/2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 1/2 tsk soja
1 1/2 msk honung
1 dl hackad persilja
Smör till stekning
500 g blomkål
Valfria grönsaker till en sallad

Lägg kycklingen i en bunke. Riv över limeskal, en pressad vitlöksklyfta och krama ur saften från limen över kycklingen.

Krydda med salt och peppar och blanda ihop ordentligt så smakerna smeks in runt kycklingen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Bryn kycklingfiléerna i smör tills de har fått lite färg.

Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Blanda ner crème fraiche, soja, honung, hackad persilja, salt och peppar i en bunke och rör om. Töm röran över kycklingen och skjutsa in hela härligheten i ugnen och stek klart, det tar cirka 10-12 min. Det kan vara en bra idé att använda en stektermometer, stek tills innertemperaturen är 70 grader.

Riv blomkålen fint på ett rivjärn.

Koka upp vatten med buljongtärningen och koka den rivna blomkålen i ca 30 sekunder. Häll av vattnet.

Servera limekycklingen med blomkålsriset och en god grönsallad.

 

Kaneläpplen med dulchekvarg
4 portioner

3 äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
1 tsk malen kanel
250 g Kesella kvarg dulce de leche
½ dl havrekakskross

Kärna ur och tärna äpplena. Stek dem i smör cirka 3 min. Tillsätt socker och kanel mot slutet. Skeda upp de varma äpplebitarna i höga glas, toppa med kvarg och smulade havrekakor. Ät direkt!

 

Sötsalta popcorn
4 portioner 

15 dl poppade popcorn
2 dl strösocker
100 g Smör
100 g saltrostade cashewnötter (kan uteslutas)
2 krm flingsalt

Smält sockret gyllenbrunt utan att röra i det. Var försiktig då sockret blir mycket varmt. Det är lätt att bränna både sig och sockret. Använd en rymlig kastrull eller en gjutjärnsgryta. Tillsätt smöret och rör snabbt till en jämn smet. Vänd ner popcorn och nötter och blanda väl. Häll ut på en plåt beklädd med bakplåtspapper. Smula över flingsalt och låt svalna.

Bryt isär i busiga bitar och smaska i dig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".