Matfestivalen i Skövde 2016
Matfestivalen i Skövde/Arkiv Foto: Linnea Frimodig/P4 Skaraborg
SKÖVDE

EU-migrant: Jag slängdes ut från Matfestivalen

1:34 min

Flera EU-migranter som samlade pantburkar under Matfestivalen blev utslängda från festivalområdet. En man berättar hur två väktare greppade hans armar och ledde ut honom inför allas blickar.

Han är en av EU-migranterna som försöker försörja sig här i Skövde.

– Jag plockar pantburkar för mina barns skull, säger han.

Men inne på Matfestivalens område i Skövde kommer två väktare och tar hans påsar med tomburkar, greppar hans armar bakom ryggen och leder honom ut från området. 

Det finns inga skyltar som förbjuder att man plockar tomburkar och mannen ser både barn och andra vuxna med svenskt utseende som samlar pant utan att väktare ingriper.
Men flera EU-migranter portas från festivalområdet.

– Bara jag och andra som har mörkare hy, jag tycker det känns som rasism, säger han.

Det tog honom flera timmar den här dagen att samla ihop runt 70 burkar och den slant de gett skulle gå till hans fyra barn hemma i Rumänien. Nu börjar de skolan och pengarna han tjänar går till skolböcker och kläder.
Men väktarna slänger hans påsar med tomburkar, de får han inte behålla.

Förlusten är en sak, skammen en annan. Folk stirrar när han leds ut av väktarna men ingen ingriper. Han säger att han känner sig uttittad, som om han begått ett brott. 

Var det någon som reagerade eller sa någonting?

– De sa ingenting, de bara tittade på, berättar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".