Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Montage Skaraborgs sjukhus och en Ilizarovställning
Följ P4 Skaraborgs granskning. Foto: Skaraborgs sjukhus / Sveriges Radio
Lyssna
(1:17 min)

Ortopedläkare får skarp kritik från IVO

Uppdaterat måndag 4 september 2017 kl 19.22
Publicerat måndag 4 september 2017 kl 12.45

Den ortopedläkare som anmälts till IVO för misstänkta vårdskador mot patienter som opererats med Ilizarovmetoden får skarp kritik.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har nu utrett den orosanmälan som Skaraborgs sjukhus gjorde i samband med att två läkare anmälde en ortoped för en mängd vårdskador på patienter som opererats med den så kallade Ilizarovmetoden. Skaraborgs sjukhus gjorde i september förra året en orosanmälan som och bad IVO granska om ortopeden utgjorde en patientsäkerhetsrisk.

IVO riktar skarp kritik mot ortopeden och föreslår att han ska ha en prövotid på tre år. IVO har kommit fram till att läkaren "varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke och oskickligheten kan befaras ha betydelse för patientsäkerheten."

IVO skickar nu ärendet vidare till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd för beslut. Det är denna instans, HSAN, som bedömer om ortopedläkaren ska få prövotid eller ej.

– Det är tungt, jag måste kämpa vidare, säger ortopeden till P4 Skaraborg i ett första uttalande.

Han skriver också följande i ett pressmeddelande:

"IVO:s beslut är formulerat på ett sådant sätt att man utgår från påståendet det inte skulle vara förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet att använda Ilizarovmetoden vid frakturbehandling. Detta påstående kan inte bero på annat än att man har lyssnat på läkare, som inte har tillräcklig kunskap om metoden alternativt favoriserar andra betydligt dyrare metoder, vilka det dessutom ofta saknas vetenskapligt stöd för."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".