Porträttbilder av Ingela Helén och Jenny de Carvalho
Ingela Helén och Jenny de Carvalho har olika erfarenhet av att behandlas med den så kallade Ilizarovmetoden. Foto: Carolina Bladh/Sveriges Radio
ILIZAROVPATIENTERNA

Blandade reaktioner efter kritik mot ortopedläkare

1:12 min

Reaktionerna bland de patienter som behandlats med den så kallade Ilizarovmetoden är blandade efter att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktat skarp kritik mot den läkare som utfört behandlingen.

För ett år sedan träffade vi Jenny de Carvalho från Tibro. Hennes fall fanns med i den anmälan som Skaraborgs sjukhus lämnade till IVO. Enligt sjukhuset fick hon en allvarlig vårdskada av Ilizarovmetoden, något som hon själv säger inte stämmer. Så här kommenterar hon gårdagens besked från IVO.

– Jag tycker att det inte är klokt. Jag har ju läst att han har utfört ett jättebra arbete sedan länge. Forskat kring den här metoden. Jag tycker att han är en mycket skicklig kirurg. Min arm som behandlades med den här metoden fungerar utmärkt och gjorde det ända från början efter att jag hade fått behandlingen. För mig är det helt oförklarligt att man har tagit det här beslutet.

För ett år sedan träffade vi även Ingela Helén i Skövde. Hennes fall fanns också med bland de som anmäldes till IVO. Hon skadade sitt ben för sju år sedan och berättar att hon genomgått 22 operationer. Idag är benet fortfarande inte bra och påverkar hennes vardag. Så här reagerar hon på IVO:s besked.

– Konstigt, jag tycker det är jättekonstigt.

Vad är det som känns konstigt?

– De har ju gjort skarp kritik till honom. De skriver att han har gjort fel och då tycker jag att det är konstigt att han får prövotid på tre år. Jag tycker att han skulle blivit avstängd direkt, säger Ingela Helén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".