Händer på tangentbord. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
ILIZAROVHÄRVAN

Nedlagd förundersökning mot läkare överprövas

1:19 min

Nu har begäran om överprövning kommit in till Åklagarmyndigheten gällande beslutet att lägga ner förundersökningen om olaga dataintrång i patientjournaler på Skaraborgs sjukhus.

– Jag hoppas att det ska leda till att de tar upp undersökningen igen och att de får stå till svars för sitt dataintrång, både de som gjort det och ledningen på Skas, att de tar ansvar för de har gjort fel, säger Jenny de Carvalho som begärt överprövning.

Det var i mitten på augusti som beskedet kom om att förundersökningen mot de två läkare som delgivits misstanke om olaga dataintrång läggs ned och att läkarna inte längre är misstänkta för något brott. Läkarna polisanmäldes efter att de tagit del av journaler utan patienters vetskap. Inloggningarna i journalerna gjordes i samband med att en kollega anmäldes för vårdskador med den så kallade Ilizarovmetoden.

Som vi rapporterat tidigare blev förundersökningen nedlagd då det inte gick att motbevisa de två läkarnas uppfattning om att de haft rätt att göra inloggningarna i journalerna utifrån ett ansvar om kvalitetsgranskning.

Men Jenny de Carvalho tycker att läkarna tagit del av hennes journal med fel syfte.

– De har inte gjort det för att se om det är något fel på mig, utan de har gjort det för att sätta dit en medmänniska och det är fel, säger Jenny de Carvalho.

Beslutet om att lägga ned förundersökningen kommer nu att granskas av en annan åklagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".