Linda Gustavsson Lisa Berzell och Linus Wennblom
Under måndagen besökte BVC-sköterskan Lisa Berzell P4 Skaraborg. Foto: Sally Eriksson / Sveriges Radio

BVC-sköterskans bästa tips för att få till nattsömnen

1:05 min

Under måndagsmorgonen var BVC-sköterskan Lisa Berzell från Mariestad på plats för att svara på frågor om barn och sömn.

Sofia: Vår dotter på drygt ett år vaknar ett antal gånger per natt och till slut får vi inte henne att somna om utan att ge henne välling? Hon äter bra på dagen. Behöver hon verkligen välling?

Lisa Berzell: Nej det behöver hon inte. Mitt tips är att hon är ordentligt mätt på kvällen, vaknar hon ändå på natten så prova att ge henne lite vatten istället. Börjar man ge välling på nätterna vänjer man dem vid det, och det kan vara svårt att vänja bort. När de är ungefär 10 månader behöver de inte äta på natten längre.

08:05, 11 September 2017

Peter: Hur länge ska man låta barnen sova i föräldrarnas säng?

Lisa Berzell: Där beror det lite på hur familjesituationen ser ut och vad man tycker är bra för sin familj. Både föräldrar och barn sover bättre egna rum, för man stör varandra utan att tänka på det. Jag rekommenderar alltid att man sover i olika rum. Ju tidigare man vänjer sig vid det desto bättre.

08:08, 11 September 2017

Klara: Jag har en sexåring som har svårt att komma till ro på kvällarna och somna. Hon ligger ofta vaken länge. Hur kan jag få henne att somna lättare, har du några bra knep?

Lisa Berzell: Gör nattningen till mysig stund, läs för barnet och låt henne få ligga själv och försöka somna. Du kan komma in med jämna mellanrum och förklara att du finns där, så barnet känner att det är en trygg situation. Det är ingen fara om hon ligger vaken en liten stund, för ibland tar det ett tag innan de kommer till ro.

08:14, 11 September 2017

Anna: Hej hej, Jag undrar över hur vi ska få vår 2,5 åring att somna själv och kunna vakna till på natten men somna om själv. På ett sätt som är tryggt för henne. Vi har alltid varit hos henne när hon somnar och nu när vi har börjat prata om att hon skulle kunna somna själv har detta stressat henne mycket och hon säger att hon inte vill att vi ska gå. Hon vaknar även varje natt 00-02 någon gång och ropar efter oss så att vi går och hämtar henne till vår säng. Nattningarna tar ofta ganska så lång tid, hon har sedan hon var bebis haft svårt att slappna av och låta sig somna. Nu kommer ett syskon om ett tag och det är därför som vi känner att vi behöver ta tag i detta.

Lisa Berzell: När de är 2,5 så kan man prata med dem och säga att det är viktigt att man ska sova själv sova i sin säng. Om man upprepar det tillräckligt många gånger så går det in även fast barnen är små. Om man lär sitt barn att somna själv så kommer barnet också kunna somna om själv. Låt alltid dörren stå öppen och visa att du finns där. Om barnet ropar kommer du in, men sen går man ut igen för att visa att barnet kan vara själv. Prata med barnen är mitt tips - de förstår mycket mer än vad vi tror.

08:24, 11 September 2017

Anna : Hur lär man barnen sova själva i egen säng när de är lite större ?

Lisa Berzell: Gör nattningen till en mysig stund. Du kan läsa en bok, låta barnen lyssna på en ljudbok. Kom in säg till att nu är det dags sova, det hjälper att markera att nu är det sovdags. Sedan kan man komma in med jämna mellanrum och visa sig så att de känner sig trygga.

08:28, 11 September 2017

Alicia: Vi funderar på att testa "fem-minuters-metoden", men har hört både bu och bä om den. Vad tycker du om den?

Lisa Berzell: Jag har väldigt lite erfarenhet av den, men tycker att den är lite väl hård. Jag tycker man ska göra nattningen till en trygg tillvaro, där det är tryggt och skönt att somna in. Man ska absolut kunna lämna barnen, men jag tycker man ska komma in lite tidigare så barnet inte når en extremt ledsen tillvaro. Men jag har hört olika gällande den här metoden - vissa gillar den och andra gillar den inte alls.

08:41, 11 September 2017

Linda: Hej Har en 2åring som vaknar varje natt och ska ha välling samt absolut inte somna om i sin säng. Och detta har hon gjort sen hon va mindre. Och jag vet inte hur ja ska bryta detta. Hon somnar utan några större problem i sin spjälsäng på kvällen. Men näst in till samma tid varje natt vaknar hon. Hur ska man göra låta det vara eller försöka bryta mönstret?

Lisa Berzell: Jag tror att det kan vara en fas att hon behöver extra stöttning under en period. Försök att inte ge henne välling utan försök få henne att somna om i alla fall. Ta helst inte in henne till eran säng, utan låt henne ligga kvar i spjälsängen.

08:52, 11 September 2017

Madde: Väntar barn. Hur kan jag hitta lugnet redan från början med sömnen?

Lisa Berzell: Lägg ner barnet i babynästet och försök lära barnet sova själv så tidigt som möjligt, men ge det mycket närhet och ömhet.

08:57, 11 September 2017

Malin: Jag har en lite större flicka hon är sju. Det senaste året har hon blivit helt panikslagen för mörkret och för att vara själv särskilt när hon ska somna. Det gör mig lite galen. Hon har alltid varit så bra med sömn. Nu skriker hon och somnar aldrig och vaknar av mardrömmar. Hur får vi tillbaka den lugna tös vi hade? Vad gör man åt mörkerrädsla och nattskräck? Ska sägas att hon verkligen är panikrädd.

Lisa Berzell: När de är lite äldre är det svårt för dem att förstå skillnad mellan verklighet och drömmar på nätterna. Jag tror att det är viktigt att man vågar ta upp dem och ge dem trygghet i föräldrarnas säng. Det är en helt annan situation när de är lite äldre och handlar om mardrömmar. För då är de rädda och då handlar det inte om vana. Jag tycker du gör rätt i att ta upp henne och lägga henne i din egen säng när hon är rädd.

09:06, 11 September 2017

Erika: Vår dotter sov bra och själv tills hon var ca 7 månader. Men sen dess kan hon inte somna själv och lämnar vi rummet börjar hon skrika/gråta i panik och ställer sig upp i sängen. Lyckas hon somna så vaknar hon till flera gånger under nätterna och gråter, inland bara tills man klappar om henne och ibland i ca 10 minuter. Brukar ta upp henne och lägga henne i vår säng istället efter ett tag för att själva få lite sömn och hon är lugnare. Hur kan vi göra för att få henne att sova hela nätterna och somna på kvällarna?

Lisa Berzell: Försök att inte ta in henne till er säng, för hon kommer vänja sig vid det. Gå in och klappa på henne och visa att du finns där så hon känner sig trygg. Det kommer att gå över och hon kommer kunna somna själv. Det handlar lite om att härda ut som förälder.

09:12, 11 September 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".