Porträttbild av Martin Toresson. I bakgrunden syns gröna buskar och en röd husvägg.
Martin Toresson, ordförandet för Vänsterpartiet i Tibro, känner ingen större oro för den nya småpartispärren. Foto: Carolina Bladh/Sveriges Radio
VALET 2018

Spärr försvårar för små partier i kommunfullmäktige

1:24 min

Till valet 2018 införs en spärr mot små partier även vid val till kommunfullmäktige.

Procentspärren som nu införs till kommunfullmäktige blir på två eller tre procent beroende på om kommunen består av en eller flera valkretsar.

– Tidigare så kunde man även under två procent ta sig in i fullmäktige, det var möjligt men inte så vanligt. Så att de riktigt små partierna, eventuellt kanske inte kommer med då, säger Hans-Ivar Swärd, handläggare på Valmyndigheten.

I Tibro blir spärren två procent. Här fick Vänsterpartiet vid förra valet dryga tre procent och ett mandat i kommunfullmäktige. Men Martin Toresson, ordförande för Vänsterpartiet i Tibro, känner ingen större oro.

– För egen del så är det ingen större fara.

Enligt Martin Toresson har partiet jobbat mycket med att försöka få upp förtroendet för partiet.

– Vi tycker att vi har nått ganska långt, så för vår del och personligen för egen del så tycker jag inte att det är så farligt egentligen, säger Martin Toresson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".