Man på scen
1 av 6
Hasse Alfredson fick hedersbaggen på Guldbaggegalan 2013 Foto: ANDERS WIKLUND / TT.
Hans Alfredson Foto: SVT Bild
2 av 6
Hans Alfredson sommarpratade 2009. Foto: SVT Bild
Man med mössa i handen framför Skansens ingång.
3 av 6
1992 blev han chef för Skansen. I tre år var han frilufsmuseets främste reklampelare. Foto: Anders Wiklund / TT.
Man vid filmkamera.
4 av 6
Hasse Alfredson under inspelningen av filmen "Den enfaldige mördaren". Foto: Stefan Lindblom / TT.
Två personer med glas mot öronen.
5 av 6
Tage Danielsson och Hans Alfredson, i revyn "Glaset i örat" på Berns i Stockholm. Foto: Jan Collsiöö/TT.
Två personer i svartvit bild.
6 av 6
Komikerparet Hans Alfredson och Tage Danielsson repeterar inför premiären på revyn "Spader, Madame!" på Oscarsteatern i Stockholm. Foto: Owe Sjöblom / TT.

"Han var gränslös i sitt skapande"

4:01 min

Sven-Hugo Persson minns Hasse Alfredsson - en av vår tids störstsa underhållare.

Hans Alfredson blev först känd som komiker i skiftet 50/60-tal när alla svenskar fortfarande tog del av samma radio och tv-program. Sketchen som han gjorde i en Knäppupprevy med Martin Ljung om ”den lilla guben”, den skrattade jag åt och härmade när jag ännu var ett barn. Och sen fortsatte jag genom åren att citera Hasserepliker som ”Det hade jag ingen aning om” eller ”Jag säger bara Roger Moore”.

Hans Alfredson hörde till de underhållnings och kulturprofiler som gjorde tydliga avtryck i Sverige under andra hälften av 1900-talet. Kan bara jämföras med Povel Ramel, Ingmar Bergman, Astrid Lindgren. Folkhemsikoner som han också samarbetade  med.

Hasse stod för den anarkistiska fräckheten och den vilda surrealistiska fantasin.

Hans Alfredson träffade Tage Danielsson på radions underhållningsavdelning i mitten på 50-talet. Hasse och Tage som man sade kompletterade varandra på ett fulländat vis.

Tage stod för den finurliga eftertänksamheten, det kloka, klara förnuftet. Hasse stod för den anarkistiska fräckheten och den vilda surrealistiska fantasin. Hasse blev också den geniala improvisatören och Sverige lyssnade till hans balansgång på slak lina som Valfrid Lindeman.

Det fanns också i deras texter politisk skärpa som varit ganska sällsynt i svensk underhållning. En satir från en besviken socialdemokratisk vänster. Och detta kombinerades med en alldeles ovanlig värme i deras scenframträdanden.

Hans Alfredson var gränslös i sitt skapande. Han skrev romaner och pjäser och barnvisor som Blommig falukorv. Han gjorde scenografi till revyerna och han var filmregissör.

Hasse och Tage gjorde många filmer tillsammans, men sen började Hans Alfredson att göra egna filmer. Allvaret blev större. Där var den mörka, bisarra satiren Ägget är löst och dramat Den enfaldige mördaren.

Mörkret och sorgen och en viss vresighet kunde också finnas hos privatpersonen Hans Alfredson, till mångas förvåning. Men jag hade turen att få träffa honom i de där ögonblicken då man fick ta del av de lekfulla infallen. Det förtjusta fnisset. Den gudabenådade humorn.

Så utan att förringa de allvarliga inslagen i hans konstnärskap så vill jag nu ändå säga att vi sörjer en entertainer, en stor underhållare.

Hans Alfredson dog i dag på Danderyds sjukhus uppger hans familj till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".