BUP
På fredag stänger BUP i Skövde fyra vårdplatser samt akut vård på kvällar,nätter och helger. Foto: Linnéa Frimodig

Slutenvården inom BUP i Skövde stängs ner

3:04 min

Slutenvården samt akut vård på kvällar och helger inom barn- och ungdomspsykiatrin kommer tillfälligt att stängas ner på sjukhuset i Skövde.

Under onsdagen kom beskedet att slutenvården inom barn och ungdomspsykiatrin på Skaraborgs sjukhus stänger på fredag. Även akuta bedömningar under nätter och helger upphör.
Anledningen är brist på personal.

Annelie Sundén Gustavsson är verksamhetschef inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hon säger till P4 Skaraborg att situationen inte är säker för patienterna.

– Situationen är allvarlig eftersom vi inte kan ta hand om barn och unga på det sättet som vi önskar utifrån patientsäkerheten.

För patienterna innebär det att akuta bedömningar efter klockan 17 och under helger sker över telefon. Patienten kan slussas vidare till Trollhättan eller Borås. Alternativt får patienten ta kontakt med BUP i Skövde nästkommande dag. 

– Det är beklagligt att patienterna måste åka längre men just nu är det den lösningen som vi måste ta till för att säkra patientsäkerheten.  

Idag arbetar endast en specialistläkare på avdelningen. Får att vården ska fungera behövs sju specialistläkare. 

– Det är ett nationellt problem med bemanningssvårigheter då det är ont om barnpsykiatriker, säger Annelie Sundén Gustavsson. 

Barn och ungdomar som söker sig hit mår väldigt dåligt med självskadebeteende och anorexi. Ska det inte finnas vård för unga i Skaraborg ? 

Det är möjligt att det är så att den behövs, absolut. Men just nu klarar vi inte av att bemanna upp den. 

Kommer ni att öppna upp vården igen om ett år som det är sagt? 

– Det vågar jag inte uttala mig om idag. 

Så här skrev Skaraborgs sjukhus i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen:

"På grund av brist på specialistläkarkompetenser har verksamhetschefen beslutat att de fyra platserna för heldygnsvård tillfälligt stängs från och med 15 september 2017. Den här åtgärden görs med hänsyn till våra patienter för att värna patientsäkerheten. Dialog kring den tillfälliga åtgärden pågår med berörda medarbetare och fackliga organisationer"

– Vi gör den här åtgärden med hänsyn till våra patienter för att värna patientsäkerheten, säger Annelie Sundén Gustavsson, verksamhetschef vid BUP.

– Jag förstår samtidigt att detta kan komma att innebära längre resväg för dessa patienter och deras anhöriga. Jag beklagar verkligen den uppkomna situationen men vi måste göra detta för att värna patientsäkerheten, säger Annelie Sundén Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".