Forskarassistenten Jimmy Andersson är en av dem som arbetat med studien.
Forskarassistenten Jimmy Andersson vid Högskolan i Skövde. Foto: Philip Pettersson/Sveriges Radio

Hemmasittare ska lockas tillbaka till jobb och studier

1:31 min

Hur ska man få unga hemmasittare tillbaka i skolbänken eller på arbetsplatsen? Ja, det är det några forskare på Högskolan i Skövde vill ta reda på i den förstudie som precis avklarats.

Tanken är att utnyttja unga personers intresse för datorer och spel.

– Vi behöver ta nya grepp på den här problematiken med att det är så många unga som står utanför samhället och känner sig isolerade. Jag tycker det är ett jättebra sätt att försöka nyttja det unga redan tycker är intressant, säger forskarassistenten Jimmy Andersson, som är en av dem som tagit fram studien.

De metoder man föreslår handlar om såväl att ge ungdomarna en fysisk mötesplats som att stärka självförtroendet. Dessutom vill man använda sig av det belöningssystem som finns i många spel.

– Varje individ som kommer till vårt projekt får en egen avatar, ett alter ego, där man får belöningar för saker man gör i verkliga livet. Att delta i aktiviteter eller gå till arbetsförmedlingen, till exempel, säger Jimmy Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".